Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Mantelzorg

Mantelzorg: zou jij je moeder onder de douche zetten?

08 okt 2018

Sorry voor deze wat vreemde vraag. Wat ik bedoel is of jij je moeder (of iemand anders in je naaste omgeving) zou willen en kunnen helpen als ze hulpbehoevend is? Het is een vraag waar je misschien liever niet over nadenkt. Maar de kans is groot dat ook jij mantelzorger wordt. Eén op de vier Nederlanders doet dit namelijk al.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Mensen worden steeds afhankelijker van elkaar

Wil je iemand in je naaste omgeving helpen wanneer die hulpbehoevend is? Grote kans dat het antwoord op deze vraag ‘ja’ is. Zoiets doe je toch gewoon? Omdat Nederland vergrijst en steeds meer verzorgingshuizen sluiten, wordt er steeds vaker een beroep gedaan op familie, vrienden of buren wanneer iemand hulp of verzorging nodig heeft. Dit kan hulp in het huishouden zijn, maar ook medische zorg.

Misschien geef je al mantelzorg

Veel mensen zijn mantelzorger zonder dat ze het zelf weten. Er is sprake van mantelzorg als je langer dan 3 maanden en/of meer dan 8 uur per week hulp biedt (Social Cultureel Planbureau). Je bent het al wanneer je elke week het vuilnis voor je bejaarde buurvrouw buitenzet of haar ondersteunt in het huishouden. Als je zorgt voor iemand binnen je sociale omgeving, dan is dat mantelzorg. Iemand die hulp nodig heeft, een chronisch zieke of iemand met een beperking. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Wat heb jij nodig als mantelzorger?

Mantelzorg is meestal niet iets waar je zomaar mee kunt stoppen. Er is immers iemand die op je rekent en afhankelijk van je is. Maar soms kan voor iemand mantelzorgen best een wissel op je leven trekken. En een goede balans vinden tussen zorg en privé, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat heb jij nodig?

Maar wat heb je als mantelzorger nodig om de juiste balans te kunnen vinden tussen zorg en privé? Wij zijn benieuwd. Zit dat in het feit dat je situatie niet wordt begrepen en is zo nu en dan een schouderklopje krijgen voldoende? Of is er bijvoorbeeld onbegrip bij je werkgever? Reageer op onze Facebookpagina!


Door Michiel

Mister social

Over Michiel