Mensen worden steeds afhankelijker van elkaar
Wil je iemand in je naaste omgeving helpen wanneer die hulpbehoevend is? Grote kans dat het antwoord op deze vraag ‘ja’ is. Zoiets doe je toch gewoon? Omdat Nederland vergrijst en steeds meer verzorgingshuizen sluiten, wordt er steeds vaker een beroep gedaan op familie, vrienden of buren wanneer iemand hulp of verzorging nodig heeft. Dit kan hulp in het huishouden zijn, maar ook medische zorg.
Misschien geef je al mantelzorg
Veel mensen zijn mantelzorger zonder dat ze het zelf weten. Er is sprake van mantelzorg als je langer dan 3 maanden en/of meer dan 8 uur per week hulp biedt (Social Cultureel Planbureau). Je bent het al wanneer je elke week het vuilnis voor je bejaarde buurvrouw buitenzet of haar ondersteunt in het huishouden. Als je zorgt voor iemand binnen je sociale omgeving, dan is dat mantelzorg. Iemand die hulp nodig heeft, een chronisch zieke of iemand met een beperking. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
Wat heb jij nodig als mantelzorger?
Mantelzorg is meestal niet iets waar je zomaar mee kunt stoppen. Er is immers iemand die op je rekent en afhankelijk van je is. Maar soms kan voor iemand mantelzorgen best een wissel op je leven trekken. En een goede balans vinden tussen zorg en privé, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat heb jij nodig?
Maar wat heb je als mantelzorger nodig om de juiste balans te kunnen vinden tussen zorg en privé? Wij zijn benieuwd. Zit dat in het feit dat je situatie niet wordt begrepen en is zo nu en dan een schouderklopje krijgen voldoende? Of is er bijvoorbeeld onbegrip bij je werkgever? Reageer op onze Facebookpagina!