Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Marianna's verhuizing

Marianna verhuist en pluist haar verzekeringen uit: adres wijzigen

05 mei 2017

Een paar weken geleden hebben mijn man en ik ons appartement verkocht en een nieuw huis gekocht. Groot feest, maar daar komt wel heel wat geregel bij kijken! Financiering, spullen inpakken, verhuisbedrijf regelen, gas, water en licht overzetten, etc. Eén belangrijk ding kun je echter zomaar over het hoofd zien: namelijk je nieuwe adres doorgeven aan instanties en verzekeraars. Ik werk natuurlijk zelf bij een verzekeraar, dus ik heb haarfijn voor je uitgezocht waarom dit zo belangrijk is!

Door Marianna

Miss Big Data

Over Marianna

Verhuizing doorgeven

Geef allereerst je nieuwe adres op tijd door aan de gemeente waar je gaat wonen. De gemeente past het adres aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Bepaalde organisaties, zoals zorgverzekeraars, onderwijsorganisaties en pensioenorganisaties, krijgen een melding van de adreswijziging vanuit de BRP en zullen dit dan aanpassen in hun eigen systeem.

Vanwege privacybescherming hebben niet alle organisaties of bedrijven toegang tot de BRP. Daarom is het belangrijk dat je zélf de adreswijziging doorgeeft aan overige organisaties. Denk hierbij aan bedrijven waar je een abonnement hebt (telefoonprovider, sportvereniging, weekblad), bedrijven waarbij je hebt aangegeven nieuwsbrieven te willen ontvangen, maar ook aan je verzekeraar(s). Dit laatste is belangrijk omdat een verhuizing vaak invloed heeft op je verzekeringen. Bovendien loop je het risico dat je eventuele schade niet uitgekeerd krijgt, als je adres niet blijkt te kloppen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de hoogte van je premie soms gebaseerd is op het adres waar je woont.

Autoverzekering

Bij verhuizen denk je er misschien niet gelijk aan dat dit invloed kan hebben op je autoverzekering. Maar als je gaat verhuizen naar een regio waar relatief weinig gebeurt, gaat je premie waarschijnlijk omlaag. Andersom geldt dit natuurlijk ook: verhuis je naar een grote stad waar de kans op ongevallen of inbraken groter is, dan gaat je premie waarschijnlijk omhoog. De premie kan ook wijzigen als de reisafstand naar je werk is veranderd door de verhuizing (en je aantal kilometers per jaar daardoor omhoog of omlaag gaat).

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is altijd handig om te hebben om conflicten op te lossen, bijvoorbeeld rond je verhuizing. Het is echter wel belangrijk dat je deze verzekering afsluit vóórdat de kans bestaat op een eventueel conflict. Sluit je een rechtsbijstandsverzekering af nádat je de koopakte hebt getekend of nádat je een makelaar hebt ingeschakeld? Dan word je niet geholpen met conflicten rondom de (ver)koop van je woning. Dat betekent niet dat het geen zin heeft om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten na het tekenen van de koopakte, want het kan ook van pas komen als je bijvoorbeeld ruzie krijgt met je nieuwe buren. Maar ook hier geldt dat de verzekering moet zijn afgesloten vóór je wist dat er een conflict met je nieuwe buren zou ontstaan.

Woonverzekering

Ook bij je woonverzekering (inboedel en woonhuis) kan een verhuizing van invloed zijn op de hoogte van je premie, denk hierbij aan de regio waarin je gaat wonen en de kenmerken van het nieuwe huis. Bij deze verzekeringen is het daarom belangrijk om óók het risicoadres (het adres dat je wilt verzekeren) te wijzigen. Een verhuizing is verder de uitgelezen kans om nog eens kritisch te kijken naar je dekkingen. Is een Basisdekking nog wel voldoende voor je nieuwe woning of ga je nu toch liever voor een Allriskdekking? Klopt je gezinssamenstelling nog wel of moet deze veranderd worden van bijvoorbeeld alleenstaand naar samenwonend? Hebben jij en je partner beiden een woonverzekering? Zeg dan één van de twee dan op, anders ben je dubbel verzekerd en dat is zonde van je geld. Als je gaat verhuizen van een koophuis naar een huurhuis, heb je geen woonhuisverzekering nodig en kan je deze dus opzeggen. Ga je een appartement kopen? Kijk dan of het appartementencomplex een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft die de woonhuisverzekering heeft geregeld.

Aansprakelijkheidsverzekering

Krijg je tijdens de verhuizing hulp van vrienden of familie? Dan is het handig om te checken of zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Als zij tijdens de verhuizing per ongeluk schade maken aan jouw spullen, zijn ze hier namelijk voor verzekerd en krijg je deze schade vergoed via hun verzekeraar. Heb je zelf een aansprakelijkheidsverzekering? Let dan ook hier op je gezinssamenstelling (of deze wijzigt) en dat je niet dubbel verzekerd bent met je eventuele partner.

Adreswijziging doorgeven

Heb je één of meerdere verzekeringen bij ons en ga je verhuizen? Via Mijn Ditzo kun je gemakkelijk je adres wijzigen onder het tabblad ‘Mijn gegevens’. Vergeet bij je woonverzekering dus ook niet om zowel je eigen adres als het risicoadres te veranderen. Een laatste tip? Ga zorgeloos genieten van je nieuwe huis, dat ga ik binnenkort ook doen :)

In dit blog staan niet alle verzekeringen genoemd. Zo heb je misschien ook nog wel een reisverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij elke verzekering is het in ieder geval belangrijk om je nieuwe adres door te geven. Anders loop je het risico om bij schade niets uitgekeerd te krijgen. Dus graaf nog even in je geheugen welke verzekeringen je precies hebt!


Door Marianna

Miss Big Data

Over Marianna