Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Massa ledig voertuig

Massa ledig voertuig

05 sep 2018

​Massa ledig voertuig is het gewicht van je type auto, zonder passagiers en lading. Het gewicht bepaalt mede de hoogte van de wegenbelasting en je verzekeringspremie. Andere termen voor massa ledig voertuig zijn ledig gewicht, kentekengewicht en leeggewicht.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

RDW meet de massa ledig voertuig

De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) stelt van alle type auto’s de massa ledig voertuig vast. Hiervoor weegt de RDW de kaalste, maar wel rijklare basisuitvoering van het type auto. Dit is inclusief alle vloeistoffen en een halve tank brandstof, reservedelen zoals een reserveband en gereedschap zoals een krik, maar zonder overige accessoires.

Waar vind je jouw massa ledig voertuig?

Heb je een papieren kentekenbewijs? Dan vind je de massa ledig voertuig van je auto op het kentekenbewijs deel 1. Op je kentekencard staat de massa ledig voertuig niet meer vermeld, maar de ‘massa rijklaar’. Dat is het gewicht van je type auto op een iets andere manier gemeten. Als je 100 kilo van de massa rijklaar aftrekt, heb je de massa ledig voertuig. Heb je een volledig elektrische auto? Dan is de massa rijklaar gelijk aan de massa ledig voertuig.

Massa ledig gewicht en autoverzekering

Het ledig gewicht is van invloed op de hoogte van de premie van je autoverzekering​. Over het algemeen betaal je voor een zwaardere auto een hogere premie. Maar ook andere factoren bepalen je premie. Bijvoorbeeld je leeftijd, adres en natuurlijk de dekking(en) die je kiest.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther