Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Monitoren

Monitoren mindert!

14 aug 2018

De zorgkosten blijven stijgen en dat leidt tot heftige discussies. Terecht, want de zorg moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk blijven. Toch willen we ook de beste zorg voor onszelf, dus zijn die stijgende kosten wel te verwachten. Het verlagen van de zorgkosten is daarom lastig, maar zeker niet onmogelijk: wij kunnen zelf ook veel doen. Wat? Dat lees je in deze blog!

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Waarom stijgen de zorgkosten?

Er zijn verschillende redenen dat de zorgkosten stijgen. De eerste daarvan is vergrijzing: de Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en ouderen hebben meer zorg nodig. Daarnaast zijn er nu veel meer behandelingen mogelijk dan vroeger. Met nieuwe medicijnen en dure behandelmethodes kunnen mensen nu ziektes overleven waar ze vroeger aan waren overleden.

De zorgkosten stijgen ook omdat ons zorggebruik toeneemt. We gaan steeds vaker naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Daarbij stellen we, geheel terecht, ook hogere eisen aan de zorg. We willen bijvoorbeeld meer informatie over de risico’s van een behandeling. Dit soort veranderingen maken de zorg duurder.

De oplossing: monitoren met eHealth

Gelukkig biedt eHealth veel kansen bij het verlagen van de zorgkosten. Een voorbeeld is een proef waarbij COPD-patiënten thuis worden gemonitord. Het thuismonitoring-systeem heeft door wanneer de patiënt meer klachten heeft dan normaal. Bij zo’n signaal wordt direct een verbinding met de arts opgestart, waardoor patiënten veel minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.

Patiënten die thuis hun klachten, symptomen of verbeteringen monitoren, hebben ook een beter beeld van het verloop van hun behandeling. Soms bieden eHealth-toepassingen de mogelijkheid om rapportages van hun klachten en dergelijke te maken. Wanneer de patiënt deze deelt met zijn of haar arts, gaat het consult een stuk sneller.

MedApp

Ook MedApp biedt veel mogelijkheden om de zorgkosten te verlagen. Je kunt in deze app bijvoorbeeld je medicatie invoeren en wekkers zetten op de momenten dat je de medicijnen moet innemen. Vervolgens vink je de medicijnen af als de wekker gaat, waardoor je precies ziet welke medicijnen je hebt gemist. Daarnaast kun je in deze app je klachten bijhouden en rapportages delen met je zorgverlener.

Ook kun je in MedApp je medicijnvoorraad bijhouden. Als je medicatie bijna op is, krijg je een seintje en kun je via de app eenvoudig nieuwe medicijnen bestellen. Op die manier zit je nooit meer zonder medicatie, waarbij de wekkers ervoor zorgen dat jij je medicatie niet meer vergeet. Dit voorkomt verspilling en dat scheelt in de portemonnee. Niet alleen in die van jou, maar ook in die van de overheid: therapieontrouw kost de samenleving jaarlijks 9 miljard.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel