Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
medicijnen-app

Waarom een medicijn-app goed kan zijn voor je gezondheid

14 jun 2018

Niet teveel en niet te weinig, en dan ook nog op tijd slikken. Hoe belangrijk is het correct slikken van je pillen? En wat komt er allemaal bij kijken? Door de toenemende vergrijzing en het tekort aan personeel in de zorgsector (er zijn in 2018 ruim 100.000 openstaande vacatures) is een correcte medicijninname door patiënten niet vanzelfsprekend. Dus ben je helemaal op jezelf aangewezen…of toch niet?

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Belang van zelfredzaamheid

Door vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel is het steeds belangrijker om zelf controle te hebben over je medicijninname. Dit kan zover gaan dat je goed kunt omgaan met je behandeling en eventuele symptomen, maar je verandert ook je levensstijl waar dat nodig is. Bij veel (chronische) aandoeningen houdt zelfredzaamheid een breed scala aan activiteiten in waarmee je bijdraagt aan je eigen zorg, zoals het monitoren van je medicijninnames.

Is eHealth het antwoord?

eHealth is ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg door gebruik van technologie. Is bijvoorbeeld een medicijn-app een antwoord op de vraag hoe je correct je pillen kan slikken? Naast het correct slikken van je pillen kan eHealth ook een persoonlijk dossier bieden waarin alles kan worden bijgehouden, zoals afspraken met artsen, hoe klachten worden ervaren en veel meer. Daarnaast is het gemakkelijk om slimme wekkers in te stellen voor het innemen van medicatie. Zo vergeet je nooit meer om een pilletje in te nemen.

Ook is eHealth heel geschikt om jouw zelfstandigheid te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld labwaarden aan je arts doorgeven of kijken hoe het met je behandeling staat. Zo krijg je meer de regie over je eigen zorg. Door die extra regie raak je ook meer betrokken bij je behandeling en ben je eerder geneigd je gedrag te veranderen. Dit heeft bijvoorbeeld positieve gevolgen voor juiste medicatie-inname (therapietrouw). En je houdt meer tijd over voor de leukere dingen in het leven.

Therapie(on)trouw

eHealth draagt bij door je een slim seintje te geven zodra het tijd is voor medicatie-inname. Ook kun je geholpen worden met het herhalen van medicijnen en kun je achtergrondinformatie raadplegen. Het doel hiervan is om alle medicijngebruikers hun medicatie beter in te laten nemen en zo de effectiviteit van medicatie te verhogen.

Door betere, consequentere inname neemt de effectiviteit van medicijnen toe. Hierdoor realiseer je een hogere kwaliteit van leven en minder onnodige ziekenhuisopnames. Ook bespaar je kosten: minder ziekenhuisopnames en minder onnodige verspilling. Het wereldwijde probleem dat medicatie-ontrouw heet kost jaarlijks rond de 500 miljard!

Handen aan het bed

Dus even terugkomen op de vraag: kan eHealth een antwoord zijn op een correcte inname van medicijnen? Ja, wij denken van wel. En het zorgpersoneel, lees zorghelden, hebben op die manier meer tijd over om andere hulp aan patiënten te verlenen.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel