Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Medicijntoeristen

De medicijntoeristen slaan toe in Hulst

09 mei 2017

Afgelopen zaterdag werden de apothekers van het Zeeuws-Vlaamse Hulst overstelpt door honderden Belgen. Deze Belgen kwamen niet naar het Nederlandse dorpje voor typisch Hollandse zaken. Denk aan onze molens, tulpenbollen of gezonde gewoonte om haring te happen. Nee, ze kwamen om massaal onze goedkope geneesmiddelen in te slaan. Want het blijkt dat in België sommige geneesmiddelen veel duurder zijn dan in Nederland.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Waarom zijn geneesmiddelen goedkoper in Nederland?

Er zijn meerdere redenen dat sommige geneesmiddelen goedkoper zijn in Nederland dan in België. Eén van die redenen is dat Nederlandse zorgverzekeraars, als een patent op een geneesmiddel verloopt, alleen de goedkoopste variant van datzelfde geneesmiddel vergoeden. Voorbeelden van de ‘dure’ (in België), maar ‘goedkope’ (in Nederland) geneesmiddelen zijn: antibiotica, bloedverdunners, maagzuurremmers en neussprays.

Vergoedingen van geneesmiddelen

Er zijn in Nederland dus al heel wat geneesmiddelen goedkoper dan in andere landen. En je regelt de vergoeding via je zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering worden de meeste geneesmiddelen vergoed. Let op, hier is het eigen risico wel van toepassing.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt welke geneesmiddelen in aanmerking komen voor een vergoeding volgens de basisverzekering.

Bij welke apotheker kun je terecht?

Ook handig om te weten waar je, naast het eerder genoemde Hulst in Zeeuw-Vlaanderen, je geneesmiddelen kunt ophalen. In onze Zorgzoeker kun je een apotheker bij jou in de buurt vinden. Ook staat hier aangegeven of we een contract hebben met een apotheker.

Aan het begin van dit blog noemde ik een Oer-Hollandse traditie, namelijk haring happen. Onze Zuiderburen moeten hier wat meer een traditie van maken. Dan zijn een paar geneesmiddelen misschien al niet meer nodig!


Door Michiel

Mister social

Over Michiel