Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Melissa helpt kleine ondernemingen in Vietnam

24 jun 2016

​Terug naar de basis van verzekeren

Zowel Ditzo als grote broer a.s.r. steunen regelmatig maatschappelijk initiatieven, en dit stimuleren ze ook bij hun medewerkers. Samen met 3 a.s.r.-collega’s deed onze Melissa mee aan een verkiezing van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het beste maatschappelijke project in een ontwikkelingsland. Ze kozen voor een inkomensverzekering voor kleine ondernemers in Vietnam. En hoera, ze wonnen! De prijs bestaat uit €2.500 startkapitaal en een mediapakket van €10.000. ‬‬‬‬Melissa: “Nu begint het echte werk pas, want we gaan het nu ook uitvoeren in Vietnam. We zijn bezig met de planning en het uitwerken van de details.”

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

​Melissa Nguyen doet samen met Maarten Mast, Iris Lucassen en Sybren Sierksma mee aan het Talent Development Programma waar de verkiezing van het ministerie van Buitenlandse Zaken een onderdeel van is. Samen met de stichting MCNV werkten ze 8 maanden aan een duurzame businesscase voor een inkomensverzekering (community income protection insurance) voor kleine ondernemingen in Vietnam. Ze kozen voor Vietnam omdat Melissa daar geboren is. Zij kwam voor haar studie naar Nederland, waar zij haar vriend ontmoette en toen hier is blijven ‘plakken’. Zij zegt zelf: “Ik heb in Nederland veel mogelijkheden gekregen om te studeren en te werken en met dit project kan ik vanuit Nederland iets doen voor de mensen daar.”

Financieel vangnet

Het project richt zich op kleine ondernemers op het platteland van Vietnam. Deze mensen zijn zeer gemotiveerd en doen er alles aan om hun financiële situatie te verbeteren. Maar een ziekte of een ongeval is rampzalig omdat de overheid geen financiële steun biedt en commerciële verzekeringsmaatschappijen niet willen helpen vanwege de onzekere situatie. Met het project voor de micro-verzekering kunnen deelnemers een financieel vangnet opbouwen waarmee de mensen in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien als ze een tijdje niet kunnen werken. En worden er mensen ziek voordat het potje voldoende is gevuld, dan springt a.s.r. bij. Dit is een mooie combinatie van helpen door te doen en teruggaan naar de basis van het verzekeren door samen een risico te dragen dat iemand in zijn eentje niet kan dragen.

Project van start

De MCNV is een Nederlandse organisatie en helpt al sinds eind jaren zestig mensen in Vietnam. De organisatie houdt zich vooral bezig met initiatieven op het gebied van gezondheid, maar ziet ook dat je het beste eerst de economie op gang kunt helpen, zodat de mensen daarna beter voor zichzelf kunnen zorgen. Het is de bedoeling dat Melissa en haar a.s.r.-collega’s het systeem in Vietnam gaan opzetten en dat daarna de werknemers van MCNV de micro-ondernemers verder begeleiden bij hun dagelijkse werkzaamheden. Het idee is om nog dit jaar te starten met 1.000 mensen in Bến Tre (provincie in het zuiden) aan de Mekong Delta. Melissa: “Het is een voordeel dat ik de taal spreek en het land ken. Ik ga nog regelmatig terug om mijn familie te zien. Ik kan dat nu combineren met een werkbezoek.”

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Volg ons dan op Instagram.


Door Christel

Miss engagement

Over Christel