Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Bl ed is voor iedereen onmis  ar.

16 aug 2016

Stel je voor dat jouw bloed, net als onze titel en naam, de letters A, B of O missen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld regelmatig bloed moet ontvangen, zodat je gezond verder kunt leven. Doordat er honderdduizenden mensen bloed doneren in Nederland, is dit nu geen probleem. Maar, er moeten wel nieuwe A, B en O’s komen! Om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp laten wij de laatste letter “o” weg uit onze naam en vragen wij je om je ook aan te melden als bloeddonor bij de bloedbank Sanquin.

Door Sophia

Zorgprinses

Over Sophia

Daling in bloeddonoren

Afgelopen jaren is het aantal bloeddonoren in Nederland flink gedaald. Waar er in 2000 nog ruim 625.000 bloeddonoren waren, was dit in 2015 nog maar 343.000. Dat is maar liefst een daling van 45%! De vergrijzing maakt deze daling waarschijnlijk alleen maar erger, omdat steeds méér mensen een bloedtransfusie nodig hebben, terwijl juist steeds mínder mensen bloed mogen geven (je mag bloed geven tot je 70e jaar). Het is daarom ontzettend belangrijk dat we ervoor zorgen dat het aantal bloeddonoren niet verder daalt, en om meer bewustzijn te creëren doet Nederland mee met de nationale campagne “Missing Type”.
 

Bloedgroepen

Er zijn maar liefst 300 verschillende soorten bloedgroepen, maar er wordt vaak alleen maar gesproken over vier verschillende soorten, namelijk bloedgroep A, B , AB en O. Deze bloedgroepen hebben specifieke eiwitten en bepalen uiteindelijk welke bloedgroep je hebt. Zo hebben mensen met bloedgroep A, eiwit A op hun rode bloedcellen. En mensen met bloedgroep B, dus eiwit B. Als je allebei de eiwitten hebt, dan heb je bloedgroep AB. En mensen met bloedgroep O hebben helemaal geen eiwitten op hun bloedcellen. In Nederland heeft 47% bloedgroep O en 42% bloedgroep A. Bloedgroep B en AB zijn in de minderheid, in totaal heeft maar 8% bloedgroep B, en slechts 3% AB!
 
Deze eiwitten bepalen ook wat voor soort bloed jij kunt ontvangen, dit moet namelijk matchen met jouw bloedgroep. Dus als jij bloedgroep A hebt, kun je alleen maar bloed ontvangen van iemand die ook bloedgroep A heeft. Hetzelfde geldt voor bloedgroep B. Heb je bloedgroep AB, dan heb je eigenlijk een luxe positie: je kan dan bloed ontvangen van mensen die zowel bloedgroep A én B hebben. Voor bloedgroep O is het een beetje anders, omdat je geen eiwitten hebt op je rode bloedcellen kan je zelf alleen maar bloedgroep O ontvangen, en je kan aan iedereen bloed doneren!
 

Missing Type

Juist omdat bloedgroep O aan iedereen kan worden gegeven, wordt dit in het ziekenhuis vaak gebruikt. Als iemand bij een ongeval of na een grote operatie opeens veel bloed nodig heeft, komt bloedgroep O altijd goed van pas. Dit zorgt ervoor dat er altijd veel bloed van bloedgroep O nodig is en mensen met deze bloedgroep vaker worden opgeroepen om te doneren. Maar, dat betekent natuurlijk niet dat mensen met andere bloedgroep niet meer nodig zijn!
 

Wist je dat...

... Één donatie maar liefst vijf patiënten helpt
... 35 donaties één mensenleven redt
... Er in Nederland 200.000 mensenlevens worden gered door het geven van bloed
... Een bloeddonatie maar 15 minuten duurt
... Rode bloedcellen 35 dagen te bewaren zijn
... De hoeveelheid bloed dat aanwezig is in de bloedbank in zomerperiode het minst is? Dat komt allereerst natuurlijk omdat veel donoren zelf op vakantie zijn, maar ook omdat zij ná hun vakantie niet direct bloed kunnen geven omdat zij meer kans hebben op bepaalde infectieziekten. Je moet dan enkele weken wachten om te kijken of je niet ziek wordt, als dit niet gebeurt dan mag je weer bloed schenken.
 

Waarom doet wij dit zo?

Drie jaar op rij hebben wij ons ingezet om de zorg te verbeteren. Zo doneerden wij drie jaar geleden 1 miljoen euro aan het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis, steunden we twee jaar geleden met de campagne “#ZorgMee” 9 concrete initiatieven die de zorg in Nederland een beetje verbeterden. En vorig jaar organiseerden wij de “Hartstocht” waarbij we ruim €300.000 doneerden aan meer onderzoek naar het vrouwenhart. Ditzo steunt daarom nu ook de campagne #MissingType. Word bloeddonor. Ga naar ikgeefbloed.nl en meld je aan!

Door Sophia

Zorgprinses

Over Sophia