Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Muziek is goed voor je brein

01 mei 2021

Ieder jaar in februari is het Wereld Radio Dag. Radiostations staan stil bij het belang van vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie. Maar net zo interessant is de muziek die door zo’n radiostation wordt gedraaid, want die is gezond voor je! Erik Scherder, bekend als 'hersenhoogleraar' heeft er zelfs een boek over geschreven genaamd ‘Singing in the Brain’. Maar wat doet muziek dan met je?​​​​

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Muziek luisteren is net seks

Wist je dat luisteren naar muziek in sommige opzichten net seks is. Wanneer je het doet, maakt je lichaam namelijk het beloningshormoon dopamine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. Het enige verschil is dat je van naar muziek luisteren niet zwanger kunt raken. Tenzij je naar Barry White luistert natuurlijk. Dan wel.

Muziek vermindert stress

Stress is een belangrijke oorzaak van veel ziektes. Naar muziek luisteren is een effectieve manier om de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon dat je lichaam aanmaakt, af te remmen. Zeker in deze tijd waarin veel thuisgewerkt wordt, kan muziek wat rust geven. Het moet dan natuurlijk wel muziek zijn waar je van houdt.

Muziek helpt tegen geheugenverlies

Muziek is een prima middel tegen geheugenverlies. Muziek kan mensen die hun geheugen kwijt zijn, helpen dit weer deels terug te krijgen. Nu hoor ik je denken: hoe dan? Nou dat zit zo. Het deel van het brein waar we muziek verwerken zit direct naast de plek in onze hersenen waar ons geheugen zit. Het juiste liedje horen kan dus letterlijk werken als de sleutel tot je geheugen.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel