Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Off-piste skiën

Off-piste skiën verzekerd?

Het wintersportseizoen is in volle gang. En terwijl in Nederland de temperatuur maar moeizaam onder de nul kruipt, gaan er bussen vol goedgemutste Nederlanders richting de populaire ski-gebieden. En daaronder zijn ook wintersporters die graag af en toe buiten de piste een streep trekken door de heerlijk verse poedersneeuw. Maar wat als je een ongeluk krijgt? Wat is dan verzekerd?​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Wat is off-piste skiën eigenlijk?

Dat is eigenlijk heel duidelijk: alles buiten de geprepareerde piste. Met als uitzondering de niet-geprepareerde piste die wel als route aangegeven staat op de skikaart van het desbetreffende gebied.

Off-piste skiën niet standaard verzekerd

Steeds meer wintersporters nemen een kijkje buiten de geprepareerde piste. Met de nieuwe skispullen is dat ook steeds makkelijker. Maar helaas ontstaan er ook steeds vaker ongelukken. En die kosten kunnen flink oplopen. Denk aan een traumahelikopter, schade door lawines, ziekenhuiskosten. De meeste verzekeraars dekken off-piste skiën niet. Of je nu een stukje afsnijdt of 5 kilometer van de piste verwijderd bent. En sommige verzekeraars keren alleen uit als er een gids of skileraar mee was.

Hoe gaan we hier bij Ditzo mee om?

Bij Ditzo gaan wij hier iets soepeler mee om. Wij vinden dat je moet kunnen genieten van off-piste skiën. Zolang je dat maar wel op een verstandige manier doet. Uiteraard moet je dan wel de aanvullende dekking “Sporten en Wintersport op je reisverzekering hebben.

En een aantal situaties zijn uitgesloten:

 • Je bent niet verzekerd voor schade die het gevolg is van bewust roekeloos gedrag
 • Je bent niet verzekerd voor schade die ontstaat tijdens het beoefenen van activiteiten waarbij je met opzet een verbod of waarschuwing negeert. Of als deze activiteiten een te hoog risico met zich meebrengen
 • Ga ook niet off-piste als er sprake is van lawinegevaar.

In Europa kennen we een waarschuwingssysteem. Dit systeem werkt met vijf codes:

 1. Gering gevaar
 2. Matig gevaar
 3. Aanzienlijk gevaar
 4. Groot gevaar
 5. Zeer groot gevaar

Als richtlijn houdt Ditzo aan dat off-piste skiën een te hoog risico met zich meebrengt zodra code 3 of hoger is afgegeven.

Een goede voorbereiding

Als de omstandigheden goed zijn en je wilt off-piste skiën dan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent.
Enkele tips:

 • Ga nooit in je eentje buiten de pistes skiën en laat altijd aan iemand weten wanneer jij en je skipartner terug denken te zijn
 • Overschat je eigen skiniveau niet. “Ik ski al 5 jaar” betekent voor veel Nederlanders pas 5 weken ski-ervaring
 • Neem een rugzak met water en energierepen mee, een sneeuwschep, een EHBO-etui, een isolatiedeken, een lawineairbag en een lawinepieper. Zo ben je in geval van nood goed uitgerust!
 • Zorg dat je goed verzekerd bent met een wintersportdekking bij je reisverzekering en dat je ziektekosten in het buitenland verzekerd zijn.

Ga je binnenkort op wintersport? Dan wenst Ditzo je een plezierige en vooral veilige vakantie! ​​​


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther