Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Zorginkoop? Gecontracteerde zorgverlener?

17 nov 2014

Zo’n 3 op de 4 consumenten kent de term zorginkoop, maar weten onvoldoende wat dat voor henzelf betekent. Dat blijkt uit een panelonderzoek dat de Consumentenbond uitvoerde onder ruim 6700 consumenten.

Door

Contract?

​Consumenten met een naturapolis hebben alleen recht op een maximale vergoeding als ze naar een zorgverlener gaan die een contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar van de consument. Toch weet 41% van de ondervraagden van geen enkele van hun zorgverleners of ze wel of geen contract met de zorgverzekeraar hebben.
 

Kwart weet niet hoe hij voor zorg verzekerd is

Van de panelleden gaf ruim eenderde aan een restitutiepolis of een combinatiepolis te hebben. De overige panelleden hadden een naturapolis (37%) of wisten niet hoe ze verzekerd waren (26%). Nu zorgverzekeraars lang niet met alle zorgverleners een contract afsluiten, is het belangrijk dat consumenten beter geïnformeerd zijn over het soort zorgverzekering dat ze afsluiten en wat de gevolgen zijn als consumenten naar niet-gecontracteerde zorgverleners of instellingen gaan.
 

Vergoeding

Maar liefst 71% van de ondervraagden heeft geen idee hoeveel ze bij zouden moeten betalen als ze naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaan. In de praktijk vergoeden zorgverzekeraars in die gevallen slechts 50 - 80% van de factuur.
 

Keuzevrijheid 

Bij Ditzo ben je vrij om zelf te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Om onze klanten die keuzevrijheid te geven contracteren wij zoveel mogelijk zorgverleners. Als zorgverzekeraar hebben wij ook een verantwoordelijkheid. Wij moeten de zorg betaalbaar houden en beter maken. Sommige zorgverleners vragen een buitensporig hoge vergoeding of leveren zorg van onvoldoende kwaliteit. Wij contracteren deze zorgverleners niet. Wil een klant naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan geven wij altijd een redelijke vergoeding. Wij vergoeden niet-gecontracteerde zorg 100% tot maximaal het tarief dat een gecontracteerde zorgaanbieder vraagt.
 

Door