Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Ongebruikte zorgartikelen verdienen een tweede leven

26 okt 2022

​​

Schrik niet! Ieder jaar wordt er in Nederland zo’n 2,3 miljard euro verspild doordat overtollige medicatie, verpleegartikelen en incontinentiematerialen ongebruikt vernietigd of weggegooid worden. Zo bestaat van het afval van de ouderenzorg (thuis en in verpleeghuizen) bijna de helft uit incont​inentiemateriaal. Zowel bij het maken van absorberende incontinentiematerialen als bij de vernietiging van deze materialen is er sprake van een enorme CO2 uitstoot.​​​

Door Gast

Gast blogger

Het terugbrengen van deze CO2 uitstoot is één van de vijf pijlers van de Green Deal die wij hebben ondertekend. CareCycle, a.s.r., Ditzo, de apotheek zorggroepen Cazo en Brabantfarma en Serviceapotheken Maasdorp en De Poort en Grebbe slaan nu de handen ineen en gaan samen de strijd aan tegen de verspilling van absorberende incontinentiematerialen. Op 1 november start er een innovatieve pilot om ongebruikte incontinentiemateriaal een tweede leven te geven. ​​

Wat doet Stichting CareCycle?

Stichting CareCycle stelt ongebruikte verpleeg- en verzorgingsartikelen beschikbaar voor heruitgifte in binnen- en buitenland. Het gaat hierbij om nieuw materiaal en moet voldoen aan alle kwaliteitseisen. CareCycle werkt hiervoor samen met het Rode Kruis, Logistics Community Brabant (LCB Zorgplein) en de Provincie Noord-Brabant.

Wat houdt deze pilot in?

De apotheken die deelnemen aan de pilot verzamelen ongebruikte incontinentiematerialen in en leveren deze ter beoordeling aan bij het LCB Zorgplein. Voor de verzekerden van a.s.r. die gebruik maken van absorberend incontinentiemateriaal, zullen de apotheken deze materialen bestellen via LCB Zorgplein. Deze materialen zouden anders worden weggegooid en uiteindelijk onnodig worden vernietigd.

Verzekerden van a.s.r. die gebruik maken van absorberend incontinentiemateriaal merken hier verder niets van. Deze incontinentiematerialen zijn nog nieuw, niet uit de verpakking geweest en voldoen aan alle kwaliteitseisen. Daarnaast blijven onze verzekerden vanuit hun eigen vertrouwde apotheek de materialen die zij gewend zijn ontvangen. Zo dragen zij hier ook direct bij aan het beperken van milieuschade en verspilling.

Met de pilot hebben CareCycle, a.s.r. en de deelnemende apotheken de krachten gebundeld om samen verspilling van ongebruikte zorgartikelen tegen te gaan.

Wat doet a.s.r. nog meer?

We vinden het belangrijk om een rol van betekenis te spelen in het verduurzamen van de samenleving. Ben je benieuwd bent naar hoe wij binnen zorg duurzame keuzes maken? Kijk dan eens op onze duurzame zorgverzekeringspagina​.

​​​​​​​​​

Door Gast

Gast blogger