Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Onverzekerd rijden

Onverzekerd autorijden

31 jul 2018

Even iets uit het handschoenenvakje halen terwijl je autorijdt: het mag eigenlijk niet. Want wie zich laat afleiden terwijl hij rijdt, is strafbaar. Jaarlijks ontstaan er veel botsingen door afleiding tijdens het autorijden. Afleiding is volgens de wet verboden, toch is het geen uitsluiting bij de autoverzekering. Wanneer zit je wel onverzekerd achter het stuur?

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Autoverzekering wettelijk verplicht

Een Autoverzekering is wettelijk verplicht. Heb je een auto, dan ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren. Zo ben je verzekerd voor schade aan anderen en andermans spullen die je veroorzaakt. Uitgebreidere verzekeringen zoals een Casco Beperkt en een Casco Allrisk Autoverzekering dekken meer schades.

Onverzekerd autorijden

Toch ben je niet altijd verzekerd, omdat in bepaalde situaties de autoverzekering geen dekking biedt. Daarom een overzicht van de uitsluitingen van de autoverzekering: 10 x onverzekerd autorijden. Je zit onverzekerd achter het stuur als je:

 • Meedoet aan een racewedstrijd 
 • Je auto gebruikt als taxi, lesauto of voor koeriersdiensten
 • Tegen betaling mensen vervoert
 • Gevaarlijke stoffen vervoert
 • Je auto gebruikt voor criminele of illegale activiteiten
 • Geen geldig rijbewijs hebt
 • Onder invloed bent van drugs
 • Te veel hebt gedronken. Dat is bij een alcoholpromillage vanaf 0,5. Voor beginnende bestuurders is dat vanaf 0,2
 • Opzettelijk schade veroorzaakt
 • Autorijdt terwijl je rijbevoegdheid is ontzegd

Onverzekerde situaties

In de bovenstaande gevallen zit je onverzekerd achter het stuur. Er zijn meer situaties waarop je autoverzekering niet geldt. In deze vier situaties bijvoorbeeld:

 • Als jij je auto verhuurt 
 • Als de autoschade het gevolg is van molest of atoomkernreacties
 • Als de schade ontstaat door hitte zonder vlammen, zoals schroeien, smelten, verkolen en broeien.
 • Als de schade ontstaat terwijl een overheidsinstantie jouw auto in beslag neemt

Aansprakelijkheid en schadevergoeding

Veroorzaak je schade in een onverzekerde situatie of terwijl je onverzekerd achter het stuur zit, dan biedt de autoverzekering jou geen dekking. Wie draait er dan voor de schade op? Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), moet wij als verzekeraar WA-schade vergoeden. Dat houdt dus in dat wij wel de schade aan de benadeelde vergoeden. Vervolgens verhalen wij de schade op jou.

Schadebedrag kan gigantisch oplopen

En die schade kan behoorlijk oplopen. Autoschade loopt al snel in de duizenden euro’s en letselschade loopt nog veel verder op. Denk aan een jonge advocaat met een flink uurtarief die na een aanrijding niet meer in staat is om zijn werk te doen. De inkomstenderving is gigantisch. Of een topsporter die betrokken raakt bij een ongeluk en na het ongeluk niet volledig herstelt. Als je een ongeluk veroorzaakt in een situatie waarin jij niet verzekerd bent, ben je aansprakelijk. Bij een heel hoog schadebedrag kun je in diepe financiële problemen raken en zelfs persoonlijk failliet worden verklaard.

Aandacht op de weg

Schadeclaims en flinke boetes voorkomen? Ga voor veiligheid en zorg dat je niet onverzekerd rondrijdt. Check de bovenstaande 10 regels voor onverzekerd rondrijden, laat je smartphone liggen tijdens het rijden​ en houd je aandacht op de weg.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther