Stel je eens voor. Je ligt op de operatietafel en de chirurg appt snel even met zijn vriendin terwijl hij je hart opereert. En wat te denken van de gymleraar op de basisschool van je kind. Hij checkte even of zijn laatste Instagram-foto nog likes had, terwijl jouw eerstgeborene zijn eerste salto probeerde te maken. Even snel op je telefoon kijken moet kunnen. Toch?
Bezig met typen...
Toch gedragen we ons in het verkeer soms net als deze fictieve chirurg en de gymleraar. We maken nog even dat appje af terwijl we door rood oversteken om te voorkomen dat de ontvanger te lang ‘bezig met typen…’ leest. En dat grappige verkeersbord langs de weg, daar moet je natuurlijk een foto van maken en gelijk op Facebook zetten. Je stuur recht houden en op de weg letten kan prima met één hand. Maar een moment van onoplettendheid kan er voor zorgen dat je like een lijk tot gevolg heeft.
Je hebt 3 nieuwe berichten
iPhone-gebruikers unlocken gemiddeld 80 keer per dag hun telefoon. En we maken elke dag per persoon dag 2600 tap-, swipe- en type-bewegingen. Je mobiele telefoon krijgt per dag meer aanrakingen dan een pas getrouwd stel tijdens de huwelijksnacht. Maar waarom kunnen we de lokroep van onze telefoon, zo moeilijk weerstaan? Waarom wil die die 3 nieuwe berichten perse nu lezen? Het antwoord op deze vraag ligt verborgen in het beloningssysteem van ons brein. Want dat is gek op dopamine, en laat je mobiel je nu precies dat geven.
1. Je mobiel beloont je jachtinstinct
We zijn verslaafd aan nieuwe informatie. Daarom lees je dit blog ook. Want wie weet staat er iets nieuws in en dat geeft je een dopamine-rush.
2. Je mobiel streelt je ego
Gewetensvraag: als je iets op social media plaatst vind je het dan fijn dat veel mensen je post liken? Waarschijnlijk wel. Want wanneer mensen je ego strelen (oe, ga door), maakt je brein - je raadt het al - dopamine vrij.
3. Je mobiel geeft je het gevoel bij een groep te horen
Wij mensen zijn sociale dieren. Daarom maken we graag deel uit van een grotere groep. Je smartphone voldoet in die behoefte. Het is de toegangspoort tot je familie, collega’s en je vriendengroep.
Even geen bereik
Niet zo gek dus dat ons brein het niet kan laten om aandacht te geven aan je smartphone wanneer hij weer eens om je aandacht vraagt. Toch zijn er een paar eenvoudige en effectieve trucs om er voor te zorgen dat je telefoon niet constant om je aandacht vraagt. Zet je telefoon op stil of in de vliegtuigmodus als je onderweg bent. Of berg hem even op in je tas of in het dashboardkastje. Zo kun jij op de weg letten en komen jij en je medeweggebruikers veilig thuis.
Lees ook: