Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Opstalverzekering vs woonhuisverzekering

10 mei 2016

​Voor dekking van schade aan je auto sluit je een autoverzekering af en voor schade tijdens een reis neem je een reisverzekering. Maar de dekking van schade aan je woonhuis noemen veel verzekeraars een opstalverzekering. Dat vinden wij niet logisch, daarom zeggen wij gewoon woonhuisverzekering. Wat betekent de term opstal eigenlijk en is er een verschil tussen een opstalverzekering en een woonhuisverzekering?

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

Wat betekent opstal?

Bij Ditzo houden we van duidelijk, daarom noemen we een verzekering voor je woonhuis gewoon een woonhuisverzekering. Bij opstal gaat het om een term die weinig mensen nog gebruiken, of de oorsprong nog kennen. Opstal is een ander woord voor een gebouw dat op een stuk grond is gestald. Hieronder valt alles wat aan het gebouw vast zit, wat je niet zonder beschadiging uit het huis kunt verwijderen, zoals vastgelijmd parket, een keuken of zonnepanelen. Daarnaast hoort ook alles op het stuk grond bij de opstal, zoals een schuurtje  of een schutting.

Wat is er verzekerd?

Een woonhuisverzekering/opstalverzekering is verplicht voor iedereen die voor de aankoop van een woonhuis een hypotheek afsluit. Dat komt doordat je woonhuis onderpand is voor je hypotheek en de bank wel een onbeschadigd huis wil als er iets mis gaat. De woonhuisverzekering dekt schade aan het huis die ontstaat als gevolg van blikseminslag, brand, storm en inbraak. Hieronder valt niet alleen de schade aan muren en vloeren, maar ook schade aan je keuken, badkamer,  waterschade en schade door roet. Glas kun je meestal apart meeverzekeren.

En een appartement?

Heb je een appartement of flat, dan sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) meestal de woonhuisverzekering af voor het hele gebouw en hoef je zelf geen woonhuisververzekering te nemen. Voor sommige zaken in je eigen appartement, bijvoorbeeld een dure keuken of badkamer, kun je vaak een aparte dekking afsluiten. Dit geldt zowel voor een koop- als een huurwoning.

Lees ook meer informatie over de Ditzo Woonhuisverzekering.


Door Christel

Miss engagement

Over Christel