Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Parkeervakken te klein

Auto’s te groot of parkeervakken te klein?

31 jan 2017

​Dit weekend was het weer zover: ik moest boodschappen doen. Ik ben dit weekend op twee parkeerterreinen geweest en twee keer werd ik he-le-maal gek. Wat blijkt? Het is iets van deze tijd.

Door Hella

Miss Merk

Over Hella

​Volgens de Britse organisatie voor schade-informatie Accident Exchange zijn parkeervakken veel te klein voor auto’s van deze tijd. Ze deden onderzoek naar parkeervakken in garages en op terreinen. De meeste gemeenten gaan nog uit van een oude richtlijn van 4,8 m bij 2,4 meter per vak, terwijl niet alleen die grote SUV’s als AudiQ7 en BMW X5 er niet in passen, maar ook Opel Astra’s en Hyundai Santa Fe’s zich hier met moeite in kunnen manoeuvreren.

Kleine auto

Nu heb ik best een kleine auto, een Audi A1, die volgens de norm prima in die vakken zou moeten passen. En dat klopt ook; hij past best. Maar doordat de plaats waar ik woon wordt bewoond door mensen die een SUV nodig hebben vanwege de woestijn, bergen en andere exotische landschappen bij ons in de buurt (ik woon ergens in Eemland), zijn de parkeerplaatsen bij mijn favoriete supermarkt en op het marktplein van mijn favoriete dorp in de buurt on-be-gaan-baar, want de meeste vakken zijn voor minimaal een kwart gevuld met auto’s die dus niet in hun vak passen.

Schades door bochten en betonnen pilaren

Ik maak met mijn kleine autootje bij het parkeren eigenlijk nooit schade. Want als de parkeerplek al voor een deel vol staat met de tractor van mijn buren, zet ik hem ergens anders neer of rijd ik net zoveel rondjes door mijn dorp totdat er een andere plek vrij komt. De SUV’s zelf krijgen wel relatief veel schade: de handige korte bochten en betonnen pilaren die je vaak in parkeergarages ziet, hebben samen met de verandering in het soort auto, in Engeland al een flinke toename in het aantal schades tot gevolg. In 2 jaar tijd zien zij 30% meer schades met een gemiddeld schadebedrag van € 2.500, waardoor het bedrag aan parkeerschade al een derde van het totale schadebedrag voor haar rekening neemt.

Nog een rondje

Ondertussen tel ik bij elke parkeerplaats die voor de helft gevuld is door de auto die niet in zijn eigen plek past rustig tot 10 en rijd ik nog een rondje door het mooiste dorp van het land. Zennnnn…


Door Hella

Miss Merk

Over Hella