Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze

Rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze

25 aug 2016

​Vaak wordt bij de term rechtsbijstandverzekering benoemd dat er sprake is van vrije advocaatkeuze. Waarom is dit en wat is het eigenlijk? Vrije advocaatkeuze betekent dat je in sommige gevallen kunt kiezen voor een externe juridische hulpverlener. Dit is iemand die niet in dienst is bij de rechtsbijstandsverzekeraar.

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Wat betekent vrije advocaatkeuze?

Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft meestal eigen advocaten en juristen in dienst, zij helpen je wanneer er een gerechtelijke procedure wordt gestart. Het is niet altijd verplicht om gebruik te maken van de ‘interne’ juristen. In een aantal gevallen mag je een eigen ‘externe’ jurist oftewel externe rechtshulpverlener benoemen, dit heet vrije advocaatkeuze.

Hoe werkt het als ik een Ditzo Rechtsbijstandverzekering met vrije advocaatkeuze heb?

Met de Ditzo Rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp van DAS. Als er een geschil is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk na het ontstaan contact met hen op te nemen. Als er dekking is voor dit geschil, dan wordt de zaak direct in behandeling genomen. Let op! Wil je een externe hulpverlener inschakelen? Doe dit niet zelf, leg het altijd eerst voor aan DAS. Wij vergoeden dan de behandelkosten van de externe hulpverlener, zoals het loon. De maximumbedragen hiervan vind je in onze Rechtsbijstandverzekering voorwaarden.

Geldt vrije advocaatkeuze altijd?

Vrije advocaatkeuze geldt niet altijd. Het geldt alleen als in jouw juridische zaak een gerechtelijke of administratieve procedure moet worden gevoerd. Hierbij kun je denken aan een procedure bij de rechter over een geschil met jouw werkgever of met een leverancier van een product dat je gekocht hebt.

Belangrijk om te onthouden:

  • Je kunt zelf kiezen wie jou bijstaat bij een gerechtelijke procedure
  • Juridische hulp van DAS
  • Vrije advocaatkeuze geldt alleen als een gerechtelijke of administratieve procedure moet worden gevoerd
  • Je kunt rechtsbijstand aanvragen via DAS, schakel niet zelf een externe rechtshulpverlener in.

Wat biedt een rechtsbijstandverzekering nog meer?

Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering en ben je benieuwd naar waarom deze verzekering handig kan zijn? Wil je graag weten wat de kosten van een rechtsbijstandverzekering zijn en uit welke dekkingen je kunt kiezen? Lees meer over de Ditzo rechtsbijstandverzekering.

Blijf op de hoogte

Interessant? Volg ons op Facebook, Twitter of Google+ en we houden je op de hoogte van onze nieuwste blogs.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther