Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Natura vs restitutie

25 sep 2013

​Bij de meeste zorgverzekeraars kun je kiezen tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee polissen?
 
Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar een zogenaamde zorgplicht. Zorgplicht wil zeggen dat de zorgverzekeraar voldoende zorg heeft ingekocht voor al zijn verzekerden. Dat noemen ze gecontracteerde zorg, want de zorgverzekeraar sluit hiervoor contracten met zorgverleners.
 
Gevolg is dat je als verzekerde niet zelf kunt kiezen naar welke huisarts, fysiotherapeut, ziekenhuis of zorgverlener je gaat. De zorgverzekeraar bepaalt dat namelijk voor je. Ga je wel naar een zorgverlener die geen contract heeft met de zorgverzekering, dan zal de zorgverzekeraar in veel gevallen de nota niet volledig betalen.
 
Bij een restitutiepolis heeft de zorgverzekeraar geen zorg ingekocht. Je kunt als verzekerde zelf kiezen waar je naar toe gaat voor je zorg. Bij een restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar de kosten van de zorg. Hier zit wel een grens aan. De zorgverzekeraar hoeft namelijk niet meer te betalen dan wat in Nederland gebruikelijk is.
 
Voorbeeld:
Stel dat je bij de fysiotherapeut loopt die € 50 per behandeling vraagt. In Nederland ligt het gemiddelde tarief tussen € 28 en € 32. De fysiotherapeut vraagt dus meer dan wat gebruikelijk is. De zorgverzekeraar zal je dus niet meer betalen dan € 32.
 
Bij Ditzo heb je altijd vrije keuze voor ziekenhuizen en specialisten. Wij vinden namelijk dat, als je zorg nodig hebt, je niet afhankelijk wilt zijn van de afspraken tussen je zorgverzekeraar en zorgverleners. Daarom krijg je bij ons alle vrijheid om zelf een huisarts, specialist of ziekenhuis te kiezen.
 

Door


Door