Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Is schade aan je zonnepanelen gedekt?

27 mrt 2017

​28 jaar geleden werden er voor het eerst in Nederland zonnepanelen op het dak van een woonhuis geplaatst. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Vroeger nog haast onbetaalbaar, tegenwoordig voor iedereen die duurzaam wil besparen op zijn energierekening de overweging waard. Maar wat als er iets met je zonnepanelen gebeurt? Ben je verzekerd tegen schade bij storm, hagel of diefstal?

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

​Zonnepanelen zijn niet altijd automatisch meeverzekerd. Bij Ditzo kijken we naar het type dak van je woning en hoe de zonnepanelen zijn vastgezet.

Zijn je zonnepanelen aan je woning vastgemaakt?

Alexander, onze ‘baas’ voorwaarden, noemt dat “aard- en nagelvast”, maar hij bedoelt daar gewoon mee dat de zonnepanelen aan de woning zijn vastgemaakt. En is dat het geval dan wordt schade aan je zonnepanelen gedekt vanuit onze woonhuisverzekering. Heb je een koophuis, dan heb je hoogstwaarschijnlijk al een woonhuisverzekering, waarmee je alle andere spullen hebt verzekerd die vastzitten in of aan het huis en die je niet zomaar kunt losmaken. Denk bijvoorbeeld aan een verlijmde parketvloer.

Heb je een plat dak?

Op een plat dak staan de zonnepanelen soms los op het dak, maar ook soms vastgemaakt op een stellage of verzwaard met tegels. Zonnepanelen worden meestal niet aan een plat dak zelf vastgemaakt omdat er dan schade aan het dak kan ontstaan, waardoor er kans op lekkage is. Omdat de zonnepanelen dan niet vastzitten aan je huis, vallen ze niet altijd onder de woonhuisverzekering. Er kan namelijk meer schade ontstaan aan zonnepanelen die niet stevig zijn vastgemaakt. En losse zonnepanelen zijn ook nog eens makkelijker te stelen. Daarom worden zonnepanelen in zo’n geval vaak vastgemaakt op een stellage die bijvoorbeeld op de hoeken van het dak zijn verankerd. Dan zijn ze dus ook verzekerd, omdat alles wat vast zit in of aan het huis en wat je niet zomaar weg kunt halen onder de woonhuisverzekering valt.

Woon je in een huurwoning?

In een huurwoning hoef je zelf geen woonhuisverzekering af te sluiten, maar regelt de verhuurder dit voor jou. Je kunt de zonnepanelen dan meeverzekeren op je inboedelverzekering. Verbeteringen aan je huurwoning die je zelf hebt aangebracht zijn standaard meeverzekerd onder het ‘huurdersbelang’. Het maakt niet uit of je een plat dak hebt of niet. Let er wel op of het verzekerd bedrag voor huurdersbelang voldoende is. Meestal is het huurdersbelang voor een standaard bedrag verzekerd, bij Ditzo is dat € 6.000 per gebeurtenis.


Door Christel

Miss engagement

Over Christel