Waarvoor ben je verzekerd met de Aansprakelijkheidsverzekering?
Met de Ditzo Aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf voor schade en letsel aan andere personen (inclusief meeverzekerde personen). Daarnaast ben je verzekerd voor schade aan spullen van niet-meeverzekerde personen waarvoor jij aansprakelijk bent.
Schade aan je fiets verzekerd? 🚴
Veroorzaak je zelf schade aan je eigen fiets? Onze aansprakelijkheidsverzekering dekt die schade niet. Wel ben je met de aansprakelijkheidsverzekering verzekerd voor schade aan spullen van niet-meeverzekerde personen die je met jouw fiets veroorzaakt. Een voorbeeld: je veroorzaakt per ongeluk met je racefiets een aanrijding met een andere fietser. Er is schade aan beide fietsen. Dan ben je verzekerd voor de schade aan de fiets van de ander. Komt die fietser door de aanrijding ongelukkig ten val? Je aansprakelijkheidsverzekering dekt ook de letselschade die jij veroorzaakt hebt bij de andere fietser.
Meeverzekerde personen
Je bent ook verzekerd als meeverzekerde personen, zoals je partner en kinderen, per ongeluk met hun fiets letsel aan anderen of schade aan spullen van anderen veroorzaken. Bijvoorbeeld als je kind op de fiets achterom kijkt en tegen een geparkeerde auto aanfietst. Onze aansprakelijkheidsverzekering dekt dan de schade aan de auto. Wil je dat je partner en kinderen meeverzekerd zijn? Let dan op dat je de juiste gezinssamenstelling kiest voor jouw aansprakelijkheidsverzekering.
🤕 Letselschade door fiets aan meeverzekerde?
Nog een keer het voorbeeld van de aanrijding met een andere fietser. Stel je voor dat deze andere fietser jouw nog thuiswonende zoon is. Dan is de schade aan geen van beide fietsen verzekerd met je aansprakelijkheidsverzekering. Je bent alleen verzekerd voor schade aan spullen die jij veroorzaakt bij andere, niet-meeverzekerde personen. Je thuiswonende zoon is een meeverzekerd persoon. Maar breekt je zoon zijn arm bij de valpartij? Dan kan hij jou aansprakelijk stellen voor deze ‘letselschade’. Hiervoor ben je wél verzekerd.
Met elektrische fiets schade veroorzaakt?
Heb je met je elektrische fiets of elobike schade veroorzaakt? Dan heb je alleen dekking als jouw fiets met elektrische trapondersteuning een maximale snelheid van 25 kilometer per uur heeft. Dit is een wettelijke grens. Een elektrische fiets die sneller gaat, heet een speedpedelec. Deze valt in de categorie bromfietsen en daarvoor heb je naast een rijbewijs en kenteken ook een aparte bromfietsverzekering nodig.
Opzet bij schade
Veroorzaak je de schade aan andermans spullen of het letsel aan personen opzettelijk? Dan vergoeden wij de schade natuurlijk niet. Veroorzaakt je kind dat jonger is dan 14 jaar opzettelijk schade? Dit is wel gedekt met de aansprakelijkheidsverzekering. Ouders zijn volgens de wet namelijk risicoaansprakelijk voor kinderen tot 14 jaar.