Verzamel gegevens van tegenpartij
Bij een aanrijding is het belangrijk dat je het Europees schadeformulier zo volledig mogelijk invult. Noteer de gegevens van de tegenpartij en van eventuele getuigen. Zorg ervoor dat jij en de tegenpartij het formulier ondertekenen. Maak ook foto’s van de schade en de situatie als bewijsmateriaal. Stuur het schadeformulier vervolgens naar de verzekeraar van de tegenpartij.
Lees meer over het invullen van het Europees schadeformulier.
Tegenpartij onbekend?
Wil je je schade verhalen op de tegenpartij, maar heb je geen gegevens van de verzekering van de tegenpartij behalve het kenteken? Mogelijk kan de politie of je eigen verzekeraar aan de hand van dat kenteken de benodigde gegevens achterhalen. Heb je helemaal geen gegevens van de tegenpartij? Dan kun je je wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.
Stel de tegenpartij aansprakelijk
Voordat de verzekeraar van de tegenpartij je schade in behandeling neemt, stel je de verzekeraar of persoon eerst aansprakelijk. Om je schade te verhalen, stuur je een brief of e-mail waarin je aangeeft wat de schade aan je auto is en wat er is gebeurd. Toon in de brief aan dat de tegenpartij aansprakelijk is voor je schade. Die voerde bijvoorbeeld een gekke manoeuvre uit of verleende geen voorrang. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk. Waren er getuigen, stuur dan ook een getuigenverklaring mee. Een verzekeraar kijkt voor het erkennen van de aansprakelijkheid naar feiten die te bewijzen zijn.
Regel een schade-expert
Als de schade aan je auto flink is, moet een erkend schade-expert de schade beoordelen en de hoogte van het schadebedrag vaststellen. Neem daarvoor contact op met de verzekeraar van de tegenpartij en vraag om een expertise. Voor kleinere schades kun je bij je eigen garage of schadeherstelbedrijf een inschatting van de schade opvragen.
Aansprakelijkheid wel of niet erkend
Je eigen verzekeraar en die van de tegenpartij bekijken wie schuld heeft aan de aanrijding. Dit noemen we ook wel de schuldvraag. Hier zijn drie uitkomsten mogelijk. De tegenpartij erkent de aansprakelijkheid volledig, gedeeltelijk of helemaal niet.
- Tegenpartij erkent aansprakelijkheid volledig: De verzekering van de tegenpartij betaalt de volledige schade
- Tegenpartij erkent gedeeltelijke aansprakelijkheid: Er is gedeelde aansprakelijkheid. Beide partijen betalen hun eigen schade, óf er wordt een schulddeling voorgesteld. Heeft de tegenpartij bijvoorbeeld voor 80% aansprakelijkheid erkend, dan krijg je 80% van je schade vergoed
- Tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid: Je bent zelf aansprakelijk of je kunt niet bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. De schade kun je niet verhalen op de verzekering van de tegenpartij. Je moet de schade zelf betalen
Conflict met de tegenpartij
Helaas is schade verhalen niet altijd gemakkelijk. Je kunt er met de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij niet uitkomen. Ben je het niet eens met het standpunt van de tegenpartij? Dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Maar als je geen Rechtsbijstandverzekering of een aanvullende rechtsbijstand-dekking op je autoverzekering hebt, moet je rechtshulp zelf betalen. En dat kan behoorlijk in de kosten lopen.
Rechtsbijstand motorrijtuigen
Wil je geen kostbare tijd kwijt zijn aan het verhalen van schade? En de kosten voor rechtshulp niet zelf hoeven betalen? Door de aanvullende dekking ‘Rechtsbijstand Motorrijtuigen’ bij je autoverzekering af te sluiten, kun je tijd en geld besparen. Als je dan iemand aansprakelijk moet stellen, kun je gebruikmaken van juridische hulp van DAS bij het schade verhalen.
Schade claimen met Allrisk
Heb je een Ditzo Allrisk Autoverzekering? Bij de Allrisk Autoverzekering hoef je schade aan je auto niet zelf te verhalen. Je kunt autoschade gewoon bij ons claimen. Mocht een andere partij schuldig zijn aan de schade, dan verhalen wij de schade op die tegenpartij. Dat scheelt jou tijd en moeite.