Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Schrikkeldag: met grote passen weer in de pas

29 feb 2016

Dit jaar telt 366 dagen, het is een schrikkeljaar. Vandaag hebben we een extra dag in februari. Een dag waarop je dus een beetje gratis en voor niks verzekerd bent. Geniet er van, maar natuurlijk wel met mate…

Door Christel

Miss engagement

Over Christel

Een schrikkeljaar is een kalenderjaar met 366 dagen, in plaats van 365. Omdat de aarde 365 dagen en ongeveer 6 uur nodig heeft om rond de zon te draaien, was het nodig om een schrikkeldag in te voeren. Want anders duurt elk kalenderjaar 6 uur korter dan het zogenaamde zonnejaar. Daarom bepaalde Julius Caesar dat er eens in de vier jaar (4×6=24 uur) een schrikkeldag moest worden ingevoerd. Op die manier zouden we niet uit de pas gaan lopen. De berekening van Caesar was helaas niet helemaal volledig, want de aarde had net iets minder dan die 6 uur extra nodig. Hierdoor was er in de zestiende eeuw een verschil ontstaan van maar liefst tien dagen.

Deelbaar door 400

Paus Gregorius XIII herstelde dit verschil. Hij liet in 1582 de Gregoriaanse kalender ingaan en werkte de achterstand in een klap weg door van 4 oktober meteen over te gaan naar 15 oktober. Om te voorkomen dat er weer zo’n groot verschil zou ontstaan bepaalde hij ook nog eens dat eeuwjaren voortaan geen schrikkeljaar meer zouden zijn, behalve als ze door 400 te delen waren. Hierdoor was bijvoorbeeld 1900 geen schrikkeljaar, maar het jaar 2000 wel.

Herkomst naam

De naam "schrikkeldag" komt van het Middelnederlandse woord “scricken”, wat oorspronkelijk "met grote passen lopen" en ook "springen" betekende, en dat ook terug te zien is in het Hasseltse woord schrikschoen, wat schaats betekent. In Engelstalige landen wordt de dag ook wel ‘leap day’ genoemd.

Extra dagje?

In tegenstelling tot wat we hierboven beweren is vandaag niemand echt een extra dagje verzekerd. Net zo min als dat je vandaag werkt zonder daarvoor betaald te worden. Bij het bepalen van het salaris is er vast wel rekening gehouden met het feit dat er om de vier jaar een dag extra is en dat die dag in 5/7 keer van de gevallen niet in het weekend valt. Zo ook met tijdschriftabonnementen of autoverzekeringen, die zijn ook niet echt gratis op de 29ste. Daar is van tevoren wel bij bedacht dat elk jaar gemiddeld 365 en een kwart dag telt…

Vandaag zijn er 170 van onze klanten jarig! Ken jij iemand die vandaag jarig is? Wens hem of haar dan een verSCHRIKKELijk leuke verjaardag via onze Facebookpagina!


Door Christel

Miss engagement

Over Christel