Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

De perfecte slaapkamer om in te slapen

20 jan 2021

Het goed of slecht kunnen inslapen is erg individueel bepaald en er bestaan verschillen tussen mannen en vrouwen, leeftijdsgroepen etc. Heb je moeite met slapen? Dan kan het de moeite lonen om eens goed je slaapkamer te checken op de volgende punten.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Geluid

Een slaapkamer moet in principe zo stil mogelijk zijn. Mensen die slecht slapen zijn vaak extra gevoelig voor lawaai. Omgevingsgeluiden moeten niet storend zijn, zoals een tikkende klok of een lekkende kraan. Eentonig zoemend geluid van bijvoorbeeld een ventilator kan juist wel weer rustgevend zijn. Ook muziek of natuurgeluiden zoals bijvoorbeeld het geluid van krekels, de branding van de zee of een regenbui kunnen helpen te ontspannen om zo beter te slapen.

Temperatuur

De meeste mensen kunnen niet goed slapen als het te warm of te koud is. Ideaal is dat je slaapkamer niet warmer is dan een graad of 17. Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad: rond 4 uur ‘s ochtends is je temperatuur het laagst, rond 6 uur ‘s avonds het hoogst. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur gaan dalen. Als je het te warm hebt en gaat zweten, bijvoorbeeld omdat je teveel kleren aan hebt of omdat je onder teveel dekens ligt, bestaat een grotere kans op het krijgen van nachtmerries. Wanneer het te koud is wordt je waarschijnlijk onnodig vaak wakker. Zorg voor een schone lucht en voldoende ventilatie in je slaapkamer. Als alle ramen dicht zitten is er geen toevoer meer van frisse lucht (en dus zuurstof). Laat altijd een raam open of op een kiertje.

Smartphone weg!

We weten het, het is heel verleidelijk om nog even die laatste appjes te checken. Maar één ding is zeker: het blauwe licht van je telefoon helpt je niet om in slaap te vallen. Dit blauwe licht onderdrukt de aanmaak van het hormoon melatonine, dat je juist helpt om goed in slaap te vallen. Weg dus met al die schermen vlak voor je gaat slapen! Moet je toch iets willen kijken op je telefoon? Tegenwoordig zit op bijna elke smartphone een filter blauw licht knop die je (soms zelf afhankelijk van de tijd automatisch) kunt instellen.

Licht uit

Verduister je kamer zo goed mogelijk. Hoe donkerder hoe beter. Licht heeft namelijk veel invloed op ons slaap-waakritme. Licht zorgt voor de aanmaak van waakhormonen. Zeker in de zomer wanneer het vroeg licht wordt is het belangrijk om je kamer goed te verduisteren zodat je niet te vroeg wakker wordt. Moet jij wel eens naar het toilet midden in de nacht? Probeer dan de volgende keer het licht eens niet aan te doen. Door de ruimte te verlichten, geef je je hersenen het signaal dat het ochtend is, waardoor de productie van melatonine vertraagd wordt, en zoals eerder gezegd: laat dat hormoon er nu net voor zorgen dat we goed slapen. Zorg dus voor een klein strategisch geplaatst nachtlampje op de weg naar de badkamer, en blijf van de grote lichten af.

Een goed bed is het halve werk

Investeer in een comfortabel slaapsysteem. Zorg voor een goed bed, matras, dekbed, hoofdkussen en beddengoed. Om goed te slapen moet je wel lekker liggen! Let bij beddengoed op het materiaal waarvan het gemaakt is. Dekbedovertrekken van katoen ventileren beter dan overtrekken gemaakt van polyester. Hetzelfde gaat op voor dekbedden en hoofdkussens. Natuurproducten ademen beter dan synthetische dekbedden die wat broeieriger kunnen aanvoelen. Kies daarom liever voor een wollen of donzen dekbed. Zowel bij dekbedden als hoofdkussens zit er veel verschil in eigenschappen en zal je moeten uitvinden wat voor jou geschikt. Dit geldt ook voor matrassen. Er zijn veel soorten matrassen en het verschilt per persoon waar deze aan moet voldoen. Wat voor jou het beste matras is hangt af van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel