Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Smeren zon

Smeren tegen de zon

01 jul 2019

Wie geniet er nou niet van die heerlijke zon die zich zomers laat zien? Tijdens je vakantie of op die mooie dagen op het strand of op een terras in de stad. Of tijdens een stedenbezoek. Maar vaak vergeten we om ons goed te beschermen tegen die zon. De zon is namelijk erg gevaarlijk voor je huid. De Uv-stralen van de zon zijn een grote veroorzaker van bijvoorbeeld huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf goed te beschermen.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

De meeste mensen kijken uit naar de zomer en de mogelijkheid om wat tijd in de zon door te brengen. Het is bekend dat de zon veel positieve effecten heeft: zonlicht helpt ons lichaam bij de productie van vitamine D - goed voor de botten, spieren en het immuunsysteem van het lichaam. Het zichtbare licht stimuleert de productie van endorfine dat goed is voor mensen die aan een depressie lijden, terwijl het infrarode licht helpt de bloedsomloop, de spijsvertering en de productiviteit te verbeteren. Maar zon met mate, want het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. In 2018 hebben meer dan 61.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen (cijfers IKNL). In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan Uv-straling of de zonnebank.

UV-straling

In tegenstelling tot wat de meesten van ons denken, heeft de sterkte van de zon niets te maken met de temperatuur. De zonkracht kan op een koele zomermiddag sterker zijn dan op een snikhete dag op het strand. De UV-straling is afhankelijk van factoren zoals wolken en de hoeveelheid vocht. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht is op die dag. Als de zon recht boven je tuin of balkon staat, zijn de Uv-stralen het kortst en is de zonkracht op zijn sterkst. In Nederland is de zon tussen 12.00 en 15.00 uur het krachtigst.

Zon en huidkanker

Te veel blootstelling aan UV-straling verhoogt de kans op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk. Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Het is daarom erg belangrijk om naar de waarschuwingssignalen van je huid en lichaam te luisteren. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen. Dit is een vorm van huidkanker waar zonliefhebbers voor moeten oppassen. Meest voorkomende signaal van een melanoom is onder andere een onschuldige moedervlek die van grootte of vorm verandert. Of een vlek die eerst donker wordt en daarna verschillende kleuren bevat. Merk je iets aan je huid? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met de huisarts. Zonblootstelling op kinderleeftijd (tot 15 jaar) verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe.

Smeren, smeren, smeren!

We weten het allemaal wel, maar we doen het niet genoeg.. veilig zonnen begint met smeren, smeren en nog eens smeren! Kies altijd voor een zonnebrandcrème met een ‘Sun protection factor’ (SPF). Deze factor geeft aan in welke mate je huid tegen de zon wordt beschermd. Factor 30 betekent bijvoorbeeld dat je 30 keer zo lang in de zon kunt zitten, zonder te verbranden. Met factor 50 is dat dus 50 keer zo lang. Elk huidtype heeft een andere bescherming nodig. Als je al een vrij donkere huid hebt van jezelf, verbrand je minder snel. Ben je blond of rossig, dan zal je een hogere factor nodig hebben om jezelf goed te beschermen en geen rode huid over te houden na het zonnen. Hoewel je misschien een lagere factor nodig hebt als je niet zo snel verbrandt, is het wel belangrijk om net zo vaak te blijven smeren. Dit is vooral belangrijk voor de kinderhuid, die veel dunner en gevoeliger en dus vatbaarder is voor schade door de zon dan een volwassen huid. Een kind dat verbrandt, heeft later een grotere kans op huidkanker.

Check de zonkracht

Ga je een dagje van de zon genieten? Dan raden wij je dus aan om eerst over de zonkracht te checken. Dit kun je doen op de website van het KNMI, die houdt dit dagelijks bij!


Door Michiel

Mister social

Over Michiel