Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
samen de zorg betalen

Solidariteit? Ik betaal al te veel!

13 jun 2017

​Een vaak gehoorde klacht over de zorgverzekering is dat de premie veel te hoog is en mensen vragen zich daarbij af: ‘Waarom betaal ik eigenlijk voor de zorg van anderen?!’ De reden hiervoor is simpel: uit solidariteit.

Door Remco

Productmanager Zorg

Onbetaalbaar

Solidariteit betekent dat wij met zijn allen de kosten van zorg betalen via premie en belasting. Onze overheid zorgt hier onder andere voor door de basisverzekering verplicht te stellen voor iedereen. ‘Maar is dit logisch’, zal je je misschien afvragen. ‘Ik ben toch kerngezond? Waarom kan ik niet alleen voor mijn eigen zorgkosten betalen? Dan ben ik toch veel minder kwijt?!’ Het antwoord op deze vragen is eigenlijk best eenvoudig: vroeg of laat krijg je met zorg te maken. Het maakt niet uit wie je bent, jong of oud, zwak of supergezond. En als je eenmaal ziek bent, kunnen de kosten hoog oplopen (soms wel tot honderdduizenden euro’s). Want bij een ernstig ziekte is een behandeling al snel onbetaalbaar. Betaal je dan premie gebaseerd op je eigen situatie dan zou die premie in plaats van € 100,95 al snel enkele duizenden euro’s per maand zijn.
 

Lage prijs

Solidariteit zorgt ervoor dat we met z’n allen de kosten van de zorg betalen en dus verdelen over gezonde en zieke mensen. Nu denk je misschien dat als je je hele leven volledig gezond bent, je al die jaren premie voor niets hebt betaald. Maar je zou het ook op een positieve manier kunnen bekijken: als je je hele leven premie hebt betaald zonder ooit gebruik te hebben hoeven maken van je verplichte basisverzekering, dan mag je je een heel gelukkig mens prijzen. Het betekent namelijk dat je nooit ernstig ziek bent geweest en in het ziekenhuis hebt gelegen. En dan is dat toch best een lage prijs die je hebt moeten betalen voor een leven van geluk in volle gezondheid.
 

Amerika

Natuurlijk blijft het vervelend  om iedere maand weer premie te moeten betalen voor de verplichte basisverzekering, maar vergeet niet dat als je eenmaal medische zorg nodig hebt, je dit ook krijgt. Vergelijken we de gezondheidszorg in de wereld, dan is de zorg in Nederland erg goed geregeld, qua prijs en kwaliteit. We zeuren natuurlijk graag als Nederlander, maar zou je nu werkelijk de luxe van een zorgverzekering in Nederland willen inruilen voor een land waar het allemaal minder geregeld is? Denk alleen al aan een ontwikkeld land als Amerika. Daar wordt door de republikeinen nu hard gewerkt aan het terugdraaien van ‘Obamacare’ (de bestaande zorgwet). De republikeinen zijn vooral tegen overheidsbemoeienis, maar diezelfde overheidsbemoeienis heeft er wel voor gezorgd dat je als je een bestaande aandoening hebt, gewoon een zorgverzekering kan afsluiten. Daarnaast is er onder Obama geprobeerd de zorgverzekering voor iedereen toegankelijk te maken door deze verplicht te stellen en premieverhoging gebaseerd op gezondheid af te schaffen.
 

Een slechte gezondheid: een hoge premie?

Nu wil een deel van de Amerikanen dit het liefst weer terugdraaien. Stel je voor dat je in Nederland geen zorgverzekering kan afsluiten, omdat je in je jeugd leukemie hebt gehad. En je de behandeling van enkele tonnen zelf hebt moeten betalen – en je dit kon ophoesten omdat je toevallig rijke ouders hebt of omdat je het geld bij elkaar hebt gecrowdfund. Dan mag je - wanneer je die verschrikkelijke ziekte hebt overleefd - voor straf voor de rest van je leven duizenden euro’s per jaar extra premie betalen. Of nog erger: je wordt niet eens meer geaccepteerd door de verzekeraar! Dat kun je je toch niet voorstellen? Dan is het nog niet zo slecht geregeld in Nederland, toch?
 

Gezondheid is geen keuze

Als je het zo bekijkt, betaal ik graag mee aan de kosten van een bevalling of de chemokuur van iemand met kanker. Want dit betekent dat als ik zelf ooit een keer ernstig ziek word, mijn zorg ook gewoon betaald wordt zonder dat mijn premie onbetaalbaar is. Gezondheid is dan ook meestal geen keuze.
 
Over keuzes gesproken. Waar zou jij voor kiezen? Ons huidige systeem waarin we samen de kosten van de zorg dragen, of een systeem waarin de premie en toegang tot zorg gebaseerd is op je gezondheid? Laat het ons weten!

Door Remco

Productmanager Zorg