Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Spullen vervoeren

Spullen veilig vervoeren

05 nov 2018

​Ga je spullen vervoeren in je auto? Verdeel de spullen, vanwege het gewicht, gelijkmatig over de auto. Natuurlijk zijn er ook regels waar je je aan moet houden. Wij leggen je uit waarop je moet letten wanneer je bijvoorbeeld meubels vervoert. Ook vertellen wij je hoe je spullen zijn verzekerd.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Ongeluk met spullen

Je kunt je vast wel voorstellen wat er gebeurt als je een stoel los op de achterbank vervoert en plotseling hard remt. De stoel schiet dan naar voren en kan jou of een passagier ernstig verwonden. En wanneer je het gewicht van spullen niet goed verdeelt, kan je auto gaan overhellen. Houd er ook rekening mee dat je auto een langere remweg heeft als hij zwaar beladen is.

Kleine spullen ook gevaarlijk

Kleinere spullen die je los vervoert, kunnen ook gevaarlijk zijn. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil dat een EHBO-doos van twee kilo een impact krijgt van 25 keer zijn gewicht als je bij een snelheid van 50 kilometer per uur plotseling hard remt. Die losse EHBO-doos op de hoedenplank vliegt dan als een doos van 50 kilo naar voren.

Regelgeving

De wet geeft aan dat spullen het laadvermogen van je auto niet mogen overschrijden. De lading mag wel aan de voor- en achterkant van de auto uitsteken. Onder lading vallen nooit personen: je mag dus geen mensen in je bagageruimte vervoeren.

Laadvermogen

Het laadvermogen van jouw auto vind je in het instructieboekje. Je kunt dit natuurlijk ook bij je garage navragen. Daarnaast kun je bij het kentekenregister van de RDW terecht: vul het kenteken in en je krijgt gratis een overzicht van alle niet-privacygevoelige gegevens van je auto. Het laadvermogen reken je uit door van het toegestane maximummassa de massa ledig voertuig af te trekken.

Uitsteken achterkant

Gewone lading mag maximaal één meter achter de achterste as van de auto uitsteken. Ondeelbare lading, zoals planken, kano’s en dergelijke, mag maximaal vijf meter achter de achterste as uitsteken. Steekt je lading meer dan één meter uit? Dan hang je er een markeringsbord aan. Dit is een rood-wit diagonaal gestreept bord.

Uitsteken voorkant

Vervoer je een lading op het dak van je auto? Dan mag deze aan de voorkant uitsteken. Maar alleen als het ondeelbare lading betreft en deze niet meer dan 3,5 meter voor het stuurwiel uitsteekt. Je moet bovendien ook deze lading markeren met een markeringsbord.

5 tips voor veilig vervoer

 • Blijf onder het maximale laadvermogen van je auto
 • Verdeel je lading gelijkmatig over je auto
 • Plaats zware lading in het midden van de bagageruimte
 • Controleer de bandenspanning van je auto
 • Zet een zware lading goed vast met touw of spanbanden om verschuiven te voorkomen

Hoe zijn spullen verzekerd met de autoverzekering

 • Veroorzaak je zelf een ongeluk? De spullen in jouw auto zijn in dit geval niet verzekerd. Heb je een Casco Allrisk Autoverzekering? Dan zijn spullen die bij een auto horen wel verzekerd. Overige spullen zijn nooit verzekerd via een autoverzekering​.
 • Is de tegenpartij aansprakelijk voor een ongeluk? Dan vergoedt zijn verzekeraar jouw schade.
 • Richt jij schade aan, doordat je bijvoorbeeld met een correct vervoerde kano een andere auto raakt? Dan vergoeden wij de schade die je aan de ander hebt aangebracht.
 • Is de schade het gevolg van onjuist vervoer van spullen? Je dient zelf de schade te vergoeden.

Spullen in de auto en inboedelverzekering

Wist je dat met de Ditzo Inboedelverzekering​ de spullen in je auto ook verzekerd zijn? Je bent in Nederland én tijdens dagtrips in België, Luxemburg en Duitsland verzekerd. Je bent verzekerd voor schade aan je spullen veroorzaakt door:

 • brand en brandblussing
 • blikseminslag
 • ontploffing
 • luchtvaartuigen
 • diefstal na inbraak, gewelddadige beroving of afpersing

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther