Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Stoptober bijna voorbij: je kunt nog steeds beginnen met stoppen met roken

01 nov 2018

De maand ‘stoptober’ is voorbij en nu dan? Keihard doorpakken natuurlijk! Want je kunt ook buiten oktober beginnen met stoppen met roken. Zolang je het heilige vuur om te stoppen maar hebt.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Waarom stoppen met roken loont

Bijna een kwart van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag rookt, haalt zijn 65e verjaardag niet en ziet zo zijn pensioen in rook opgaan. Uit recent onderzoek van het CBS en het Trimbosinstituut blijkt bovendien dat de levensverwachting van zware rokers gemiddeld 13 jaar korter is dan van nooit-rokers. Ex-rokers die voor hun 35e zijn gestopt hebben een levensverwachting die te vergelijken is met die van mensen die nooit hebben gerookt. Bij rokers die rond hun 50e stoppen, halveert het sterfterisico.

Goede voorbereiding: het heilige vuur

Stoppen met roken kan best moeilijk zijn. Een goede voorbereiding vergroot de kans op succesvol stoppen met roken. Wanneer je weet wat je te wachten staat, sta je sterker in je schoenen. Je kan de klok er op gelijk zetten dat je tijdens je poging om te stoppen last zal krijgen van moeilijke momenten en ontwenningsverschijnselen. Bedenk daarom van te voren wat je gaat doen op deze momenten. Realiseer je dat dit maar tijdelijk is en dat je humeur veel beter zal zijn wanneer je definitief gestopt bent. Bepaal van te voren een stopdatum en bereid je er mentaal op voor. Lukt het je de eerste maand door te komen? Gefeliciteerd, na een maand heb je al vijf keer meer kans om blijvend te stoppen. Een maand is ook precies lang genoeg om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken.

Goede voornemens: wacht niet tot 1 januari

Stop je bijvoorbeeld in november met roken, dan heb je een voordeel in vergelijking met de rokers die aankomende jaarwisseling een poging doen. Over goede voornemens tijdens de jaarwisseling bestaan nogal wat fabels en feitjes. En deze zijn niet in het voordeel van degenen die een poging doen te stoppen met roken. Er wordt namelijk gezegd dat slechts een kwart zich kan houden aan goede voornemens. Wil je 1 januari ergens mee stoppen, dan kun je het beste stoppen het jaar te beginnen met goede voornemens.

Apps die (kunnen) helpen

Belangrijk om te weten is dat je er niet alleen voor staat. Op onze site hebben we een paar handige apps voor je op een rij gezet. Deze apps helpen bij het stoppen met roken. Dit kan door inzicht te geven in hoe lang je al bent gestopt, hoeveel geld en tijd het stoppen je heeft bespaard. Ook kun je je status met anderen delen, chatten over tips en trucs met andere ‘stoppers’ en je kunt er vrienden maken. Lukt het stoppen je niet alleen met deze apps? Dan kan je ook altijd naar de huisarts voor een volledig programma. Op onze stoppen-met-roken-site vind je wat je allemaal kan doen om te stoppen met roken. Je vindt er verschillende geneesmiddelen en wat er vergoed wordt.

Gelukkig zitten er meer maanden in het jaar

Dus oktober was een mooie gelegenheid geweest om te stoppen. Maar laat de maand november je niet afremmen om dit alsnog te doen! Of december, of de jaarwisseling, of februari of….succes met stoppen!


Door Michiel

Mister social

Over Michiel