Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Stroom uitgevallen

Stroom uitgevallen?

11 dec 2018

​Is bij jou de stroom uitgevallen? We leggen uit waardoor dit kan gebeuren en wat je dan kunt doen. Is de elektriciteit uitgevallen en heb je hierdoor schade? Dan kun je hiervoor een schadevergoeding ontvangen. Ontdek welke schade door stroomstoring wij vergoeden en hoe je schade verhaalt bij je energieleverancier.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Wat te doen bij stroomuitval?

Is bij jou thuis de elektriciteit uitgevallen? Zoek dan eerst uit of het een stroomstoring in huis is of een algemene elektriciteitsstoring. Treedt de storing in je hele huis op? Grote kans dat het een algemene stroomstoring is. Kijk even buiten of de straatverlichting het nog doet. Of vraag het aan de buren. Is het geen algemene storing? Dan is er iets aan de hand in jouw huis.

Waardoor ontstaat een storing van elektriciteit?

Is de elektriciteit in je woning uitgevallen? Dit kan zijn veroorzaakt door kortsluiting of overbelasting. De aardlekschakelaar slaat uit om brand te voorkomen.

  • Kortsluiting: Kortsluiting ontstaat wanneer twee elektrische draden elkaar onbedoeld raken. Dit kan gebeuren als een apparaat of een snoer beschadigd is. De kabel warmt door het teveel aan stroom op, waardoor de schakelaar in je meterkast uitgaat.
  • Overbelasting: Bij overbelasting heb je meestal te veel elektrische apparaten tegelijk aan staan. Vooral grotere apparaten, zoals de wasmachine, droger en vaatwasser, vragen veel stroom. De elektriciteitsdraden worden te warm, wat brand kan veroorzaken. Daarom slaat de schakelaar uit. Om overbelasting te voorkomen, heb je meerdere groepen nodig voor je grootverbruikers. Voor een wasmachine en een droger is een aparte groep verplicht. Wij adviseren om voor klussen in je meterkast een elektricien in te huren.

Storing elektriciteit: de oorzaak vinden

Is de stroom uitgevallen in je woning, maar niet op straat? Dan kun je met deze stappen onderzoeken waar het probleem zit:

  1. In de meterkast staat een van de schakelaars op 0. Schakel alle apparaten die in deze groep zitten uit. Haal ook alle stekkers uit het stopcontact. En zet lampen die voor de stroomstoring aan waren uit. Zet vervolgens de aardlekschakelaar weer aan. 
  2. Slaat de aardlekschakelaar direct opnieuw uit? Dan zit het probleem niet in een van je apparaten of lampen. Neem direct contact op met je elektricien
  3. Blijft de aardlekschakelaar aan? Dan steek je nu de stekkers een voor een in het stopcontact terug. Zet vervolgens een voor een de apparaten en de lampen weer aan. De aardlekschakelaar slaat uit als je het defecte apparaat aanzet. Zo weet je waar het probleem zit.

Schade door storing in elektriciteit verzekerd?

Heb je schade doordat bij jou de elektriciteit is uitgevallen? Voor de gevolgschade van een storing in elektriciteit ben je verzekerd.

Vergoeding stroomstoring bij kortsluiting in apparaat

In je koffiezetapparaat ontstaat kortsluiting. Hierdoor breekt er in je keuken brand uit. Het apparaat dat de brand heeft veroorzaakt, het koffiezetapparaat, vergoeden wij niet. Brand is verzekerd met onze Inboedelverzekering en onze Woonhuisverzekering​.

Vergoeding van bedorven etenswaren

Duurt een stroomstoring lange tijd? Dan loop je kans dat levensmiddelen in koelkasten en diepvriezers bederven. Ook deze schade vergoeden wij met onze Inboedelverzekering. Want in onze voorwaarden staat: “je bent verzekerd voor het bederven van de inhoud van je koelkast of diepvriezer als deze uitvalt door een onvoorziene en onverwachte stroomuitval.”

Schadevergoeding stroomstoring in wijk

Is de elektriciteit uitgevallen in de hele wijk? Afhankelijk van hoelang het duurt, ontvang je een schadevergoeding van je energieleverancier. Dit geldt alleen als je een aansluiting van maximaal 3x25 ampère hebt en de storing minimaal vier uur duurt. Je ontvangt € 35,- als de storing tussen de vier en acht uur duurt. Vervolgens krijg je voor elk blok van vier uur zonder stroom € 20,- extra. Je vergoeding ontvang je automatisch.

Een rekenvoorbeeld: de stroomstoring duurt elf uur. Je ontvangt dan € 55,- in totaal. Dat is € 35,- voor de eerste acht uur plus € 20,- voor de volgende drie uren.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther