De ‘Ixodes Ricinus’ ook wel de teek genoemd
De schapenteek leeft met name in bossen en struikgewassen. En de hoeveelheid bos is in Nederland de laatste jaren licht toegenomen. Dit vindt de teek prettig en we zien dit diertje dus ook steeds vaker in ons land. Daarmee stijgt helaas ook het aantal tekenbeten.
Er worden zo’n 1.2 miljoen Nederlanders per jaar gebeten door de teek. Waarvan ongeveer 25.000 mensen door een besmette teek de ziekte van Lyme krijgen. De mensen die het meeste risico lopen zijn kinderen, wandelaars, groenwerkers, buitensporters, kampeerders enz. De kans op besmetting met Lyme neemt toe wanneer de teek is volgezogen of pas de volgende dag wordt verwijderd. De eerste 24 uur zijn dus belangrijk!
Hoe bestrijd je de teek (tekenbeet)
De teek zelf bestrijden is niet echt een optie. Het enige dat je dus kunt doen is jezelf goed beschermen tegen de teek.
Voorkomen:
- Draag beschermende kleding en stop je broekspijpen bij je sokken in (er bestaat ook geïmpregneerde kleding)
- Gebruik een insectenwerend middel met DEET (er bestaat ook anti-teek spray)
Verwijderen:
- Verwijder de teek zo snel mogelijk na een beet (je hebt hier een speciale pincet voor)
- Gebruik bij verwijdering geen alcohol, hitte of zeep
Lukt het je niet om zelf de teek te verwijderen of zit hij al meer dan 24 uur in de huid? Ga er dan mee naar je huisarts.
De ‘Nematocera’ ook wel de mug genoemd
Het relatief warmere weer dit jaar in Nederland zorgt ervoor dat 2017 een vervelend jaar kan worden wat betreft (steek)muggen. Dit komt met name door de zachte winter en het warme voorjaar. Wat wel in ons voordeel is, is dat het een droog voorjaar is. Muggen zijn namelijk dol op water en leggen hun eitjes in stilstaand water. Minder water = minder muggen.
Het enige dat deze muggen kunnen veroorzaken zijn jeukende muggenbulten. Ook vervelend, maar niet gevaarlijk.
Hoe bestrijd je de mug (muggenbeet)
In tegenstelling tot de tekenbeet is de muggenbeet wel enigszins te genezen. Maar eerst wat tips om zo’n vervelende beet te voorkomen (dit zijn er maar een paar van de honderden tips :))
Voorkomen
- Draag lange broeken en shirts met lange mouwen
- Plaats horren voor je ramen en deuren (een klamboe in de slaapkamer kan ook)
- Smeer jezelf in met citroen of plaats een citroenplant in je woning
- Hetzelfde geldt voor lavendel, ook hier hebben muggen een hekel aan
Genezen:
Om een muggenbult te kunnen genezen moet je weten wat de kenmerken zijn. De belangrijkste kenmerken: jeuk en pijn, roodheid en zwelling en vochtopstapeling. Een muggenbult verdwijnt vanzelf, maar hoe maak je het minder vervelend?
- De nummer 1 tip bij het genezen van een muggenbult is door er niet aan te zitten (dus zoek afleiding)
- De muggenbult veroorzaakt met name jeuk, dit kun je verminderen door te koelen. Ook zijn er homeopathische (smeer)middeltjes die jeuk verminderen
- Gebruik je medicijnen tegen allergieën (antihistaminica)? Doe dit dan in goed overleg met je huisarts en laat je goed voorlichten door de apotheker
- En ben je in voor wat minder ‘standaardmiddeltjes’? Eerder schreef Nelleke al een blog over bijzondere tips tegen muggenbulten zoals een bad van havermout nemen
Meestal is een muggenbeet onschuldig. Maar ben je allergisch of al meerdere keren gestoken? Ga er dan mee naar je huisarts.
Ik hoop niet dat ik je te bang heb gemaakt, maar juist bewust van de mogelijkheden. De mogelijkheden om te voorkomen en te genezen! “Good night, sleep tight and don’t let the bedbugs bite!” oftewel “Slaap lekker en droom maar fijn!”
Bronnen: https://www.careplus.eu/nl en http://www.rodekruis.nl.