Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
zorgkosten declareren

Een snelle uitbetaling van je zorgnota. Hoe we dat doen?

22 feb 2021

Als je bij een zorgverlener bent geweest, volgt er een rekening. Deze rekening kan op 2 manieren bij ons terechtkomen. De meeste rekeningen worden door zorgverleners direct bij ons ingediend. Daar heb je dus geen omkijken naar. Wel krijg je hierover netjes een bericht van ons. Het kan ook zo zijn dat de zorgverlener de rekening naar jou toestuurt. In dat geval moet je de rekening dan nog zelf bij ons declareren. Dat gaat gelukkig heel eenvoudig. Graag leggen we je uit hoe jouw zorgkosten bij ons worden omgezet tot een eventuele uitbetaling.

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

Velen zullen misschien denken dat er een enorme kantoorruimte vol zit met allemaal medewerkers die al die declaraties van onze verzekerden aan het beoordelen zijn. Maar gelukkig gaan wij met de tijd mee en is er nog maar een heel klein deel van de declaraties waar onze handen nog echt aan te pas komen. De meeste declaraties worden namelijk automatisch door ons systeem beoordeeld. Heb je recht op een vergoeding, dan staat het bedrag binnen 10 werkdagen op je rekening. Maar meestal eerder.

Je zorgverlener declareert

De zorgverlener declareert in de meeste gevallen via een landelijk systeem genaamd Vecozo. De declaratie dient aan bepaalde specificaties te voldoen, de zogeheten EI-standaard (EI staat voor Externe Integratie). Deze standaard is bekend bij zorgverleners en is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Op deze manier kunnen zorgverzekeraars de declaraties snel en automatisch afhandelen. Verder volgt de declaratie van een zorgverlener dezelfde route als bij een declaratie die door jou zelf is ingediend. Daarover hieronder meer.

Zelf declareren met de Ditzo Zorg App

Als de zorgverlener niet rechtstreeks bij ons kan of wil declareren, krijg jij de rekening mee. Deze kosten schiet jij voor en vervolgens kun je de nota bij ons declareren. Dit kan gemakkelijk via de Ditzo Zorg App. Declareren doe je door simpelweg een foto te maken van jouw nota en deze te uploaden. Ben je nog niet zo handig met onze app of is jouw telefoon niet helemaal van deze tijd? Dan kun je ook via Mijn Zorgverzekering en zelfs nog via de post declareren.

De declaratie komt vervolgens binnen in onze intelligente scanstraat. Hier worden de gegevens op de rekening overgenomen en gevuld in ons systeem. Denk hierbij aan de gegevens van de verzekerde en de bedragen. Om de rekening goed over te nemen zijn wij continu bezig met het intelligenter maken van onze scanstraat. Gegevens die niet goed leesbaar zijn of niet herkend worden, worden leeg gelaten.

De meeste declaraties worden op deze manier door ons systeem verwerkt. Hier komt dus geen medewerker aan te pas. Zijn er twijfels over de nota of zijn er gegevens niet goed gevuld door de scanstraat, dan komt de declaratie bij één van onze declaratiemedewerkers terecht. Deze beoordeelt de declaratie en zorgt ervoor dat het verder wordt afgehandeld. Dit kan er dus voor zorgen dat de éne declaratie net iets sneller dan de ander wordt uitbetaald.

Eigen risico

Als een zorgverlener voor jou bij ons een nota declareert en je hebt nog eigen risico open staan dan brengen we dit bij jou in rekening. Als je zelf een nota indient en je hebt nog eigen risico open staan dan verminderen we dit op de uitbetaling van de nota aan jou. Zo kan het voorkomen dat het uitbetaalde bedrag minder is dan de declaratie die je hebt ingediend.

Meer informatie over het declareren? Lees op deze pagina hoe je precies een rekening bij ons kunt indienen.


Door Michiel

Mister social

Over Michiel