Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Veelgestelde vragen over het eigen risico

Veelgestelde vragen over het eigen risico

07 jan 2018

​Sinds 2008 geldt er een verplicht eigen risico bij je zorgverzekering. Dit is door de overheid ingesteld en het betekent dat je een deel van de zorgkosten uit de basisverzekering zelf moet betalen. Hoewel het eigen risico al jaren bestaat, blijken er nog steeds veel vragen te leven. In dit blog geven we graag antwoord op de vragen die we het meeste krijgen.

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke

Wat is het eigen risico?

Eigen risico betekent letterlijk: het is voor je eigen rekening als er iets gebeurt. Met andere woorden: als je kosten maakt, moet je dit zelf betalen. En dit geldt dus deels ook voor je zorgkosten (hoewel het natuurlijk niet je eigen schuld is als je zorg nodig hebt!). Elk jaar bepaalt de overheid de hoogte van dit eigen risico en in 2018 is het eigen risico € 385 (net als in 2017). Dit betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten vanuit de basisverzekering zelf moet betalen (op enkele uitzonderingen na). Op onze pagina Eigen Risico kun je hier meer over lezen.
 

Waarom betaal ik eigen risico?

De overheid heeft bepaald dat iedere volwassene eigen risico betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het idee is dat je je zo bewuster bent van zorgkosten, doordat je de eerste kosten zelf betaalt. Ook blijft de premie lager doordat deze kosten niet vergoed worden.
 

Ik heb bericht gekregen dat mijn eigen risico wordt afgeschreven. Maar ik heb toch geen zorgkosten gemaakt?

Een rekening van je eigen risico kan soms heel onverwachts komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
 

1. Je wist niet dat de zorg die je nodig had, onder het eigen risico viel

Op onze website en in onze voorwaarden kun je vinden welke zorg onder het eigen risico valt. Je kunt voor je behandeling ook altijd je arts of Ditzo vragen als je hierover twijfelt. Ook als je er niet van op de hoogte was dat de zorg die je kreeg onder het eigen risico viel, zal je wel de kosten moeten betalen. 
 

2. Het is al een tijd geleden dat je zorgkosten hebt gemaakt

Het betalen van je eigen risico gebeurt altijd achteraf, nadat je zorgkosten hebt gemaakt. Wanneer je naar het ziekenhuis gaat wordt er een Diagnose Behandel Combinatie (DBC) gestart. Dit is een soort dossier. Het omvat alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen, van het eerste consult tot en met de laatste controle. Een DBC loopt maximaal een jaar, na de datum van de behandeling heeft de zorgverlener nog 36 maanden de tijd om de rekening bij ons in te dienen. Hierdoor kan er een lange tijd zitten tussen de behandeling en het betalen van je eigen risico. Ook al krijg je de rekening in 2018, deze wordt nog verrekend met het eigen risico van 2016 of 2017 als in dat jaar de DBC is gestart. Hoewel we hierin afhankelijk zijn van zorgverleners, kunnen wij ons voorstellen dat het soms best even schrikken is om na zo’n lange tijd nog een rekening te krijgen.
 

3. Je hebt er voor gekozen om elke maand alvast een deel van je eigen risico te betalen

Sommige klanten hebben ervoor gekozen om hun eigen risico gespreid te betalen. Dit betekent dat je 10 maanden lang (alvast) € 38,50 van het eigen risico betaalt. Dit bedrag komt bovenop je maandpremie, ook al heb je misschien nog helemaal geen zorgkosten gemaakt. Het idee is dat je elke maand een deel betaalt, zodat je niet voor een onverwacht hoge rekening komt te staan als je wel zorgkosten maakt. Heb je in 2017 gebruik gemaakt van deze regeling? Dan vindt in april 2018 de afrekening plaats. Als je in 2017 minder dan € 385 aan zorgkosten hebt gemaakt krijg je een deel of alles van het eigen risico dat je te veel hebt betaald, weer terug.
 

Ik herken de behandeling niet waarvoor eigen risico wordt afgeschreven?

Normaal gesproken brengt de zorgverlener de kosten in rekening onder zijn eigen naam. Als de zorgverlener echter (een deel van) de zorg door iemand anders laat uitvoeren, krijg je van deze instantie een rekening. Bijvoorbeeld van het laboratorium die op verzoek van je huisarts bij jou een bloedonderzoek heeft uitgevoerd. 
 

Kan ik voor het betalen van mijn eigen risico een betalingsregeling treffen?

Heb je een rekening van je eigen risico gekregen en komt het niet uit om deze in 1 keer te betalen? Je kunt heel makkelijk via MijnZorgverzekering een betalingsregeling voor je verpicht eigen risico treffen. Heb je een rekening van je vrijwillig eigen risico en heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op om afspraken rond de betaling te maken.

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke