Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Veilig zonnen

Smeren tegen de zon

01 jul 2022

Wie geniet er nou niet van die heerlijke zon die zich zomers laat zien? Tijdens je vakantie of op die mooie dagen op het strand of op een terras in de stad. Of tijdens het ondekken van Nederland. Maar vaak vergeten we om ons goed te beschermen tegen die zon. Diana werkt als claimbehandelaar bij Ditzo en is onder andere gespecialiseerd in huidzorg. Ze legt uit waarom smeren tegen de zon zo belangrijk is!

Door Gast

Gast blogger

UV-straling

In tegenstelling tot wat de meesten van ons denken, heeft de sterkte van de zon niets te maken met de temperatuur. De zonkracht kan op een koele zomermiddag sterker zijn dan op een snikhete dag op het strand. De UV-straling is afhankelijk van factoren zoals wolken en de hoeveelheid vocht. Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht is op die dag. Als de zon recht boven je tuin of balkon staat, zijn de UV-stralen het kortst en is de zonkracht op zijn sterkst. In Nederland is de zon tussen 12.00 en 15.00 uur het krachtigst.
 

‘Verkeerd zonnen’

Lekker bakken in de zon! Eerst word je een beetje rood maar na een dag of twee verandert het in een mooie goudbruine kleur. Maar die rode huid geeft eigenlijk een waarschuwing dat jouw huid te veel is blootgesteld aan UV-stralen. En dat je dus direct uit de zon moet. We zitten allemaal niet te wachten op de uiterlijke verschijnselen zoals het vroeg verouderen van de huid. Maar veel belangrijker, ‘verkeerd zonnen’ brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee!
 

Smeren, smeren, smeren!

We weten het allemaal wel, maar we doen het niet genoeg.. veilig zonnen begint met smeren, smeren en nog eens smeren! Kies altijd voor een zonnebrandcrème met een ‘Sun protection factor’ (SPF). Deze factor geeft aan in welke mate je huid tegen de zon wordt beschermd. Factor 30 betekent bijvoorbeeld dat je 30 keer zo lang in de zon kunt zitten, zonder te verbranden. Met factor 50 is dat dus 50 keer zo lang. Elk huidtype heeft een andere bescherming nodig. Als je al een vrij donkere huid hebt van jezelf, verbrand je minder snel. Ben je blond of rossig, dan zal je een hogere factor nodig hebben om jezelf goed te beschermen en geen rode huid over te houden na het zonnen. Hoewel je misschien een lagere factor nodig hebt als je niet zo snel verbrandt, is het wel belangrijk om net zo vaak te blijven smeren.
 

Zon en huidkanker

Te veel blootstelling aan UV-straling verhoogt de kans op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk. Het is daarom erg belangrijk om naar de waarschuwingssignalen van je huid en lichaam te luisteren. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen. Dit is een vorm van huidkanker waar zonliefhebbers voor moeten oppassen. Meest voorkomende signaal van een melanoom is onder andere een onschuldige moedervlek die van grootte of vorm verandert. Of een vlek die eerst donker wordt en daarna verschillende kleuren bevat. Merk je iets aan je huid? Neem dan altijd voor de zekerheid contact op met de huisarts.  
 

Check de zonkracht

Ga je een dagje van de zon genieten? Dan raden wij je dus aan om eerst over de zonkracht te checken. Dit kun je doen op de website van het KNMI, die houdt dit dagelijks bij!

Door Gast

Gast blogger