Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Vergeet je toeslagen niet! Check waar je recht op hebt.

16 mrt 2023

Toeslagen zijn tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Een welkome aanvulling op je inkomen dus! Maar welke toeslagen kennen we eigenlijk in Nederland, en waar heb je recht op? In dit blog hebben we de verschillende toeslagen voor je op een rij gezet. Ook leggen we uit hoe je deze verschillende toeslagen aanvraagt.​​

Door Gast

Gast blogger

Afhankelijk van bijvoorbeeld je inkomen heb je recht op deze toeslagen. We kennen 4 toeslagen:

  • ​​Zorgtoeslag 
  • Huurtoeslag 
  • Kindgebonden budget 
  • Kinderopvangtoeslag

Zorgtoeslag

Als je in Nederland ouder bent dan 18 ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor deze verzekering is er een bijdrage van de overheid in de kosten hiervan. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en dat van je eventuele toeslagpartner. 

In ons eerdere blog over zorgtoeslag​ lees je meer over deze toeslag. Bijvoorbeeld hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen aan de hand van een proefberekening, en hoeveel je mag verdienen voor zorgtoeslag in 2023.

Huurtoeslag

Heb je een huurwoning? Dan kun je recht hebben op huurtoeslag. Huurtoeslag is een aanvulling voor huurders van zelfstandige woningen. Een zelfstandige woning betekent dat je een eigen voordeur hebt. Woon je in een kamer van een huis, dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking.

Of je huurtoeslag krijgt en hoeveel, is afhankelijk van onder andere je huurbedrag, inkomen, woonplaats, je vermogen en dat van je eventuele toeslagpartner of medebewoners.

Kindgebonden budget

Als je een kind hebt onder de 18 jaar kun je met het kindgebonden budget een deel van de kosten voor je kind betalen. Het betreft een bijdrage die je bovenop de kinderbijslag ontvangt. Het maakt niet uit of het gaat om je eigen kind, een stiefkind of een adoptie- of pleegkind. En je kind hoeft niet bij jou te wonen.

Of en hoeveel kindgebonden budget je krijgt is afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd. Het bedrag is ook afhankelijk van het verzamelinkomen van jou en je eventuele toeslagpartner. Ben je alleenstaand en heb je geen toeslagpartner? Dan krijg je nog een extra bedrag.

Kinderopvangtoeslag

Als je kind naar een opvang of gastouder gaat kun je ook hiervoor een bijdrage ontvangen. Je komt in aanmerking voor deze bijdrage als de ouders werken. Heb je een toeslagpartner? Deze moet dan ook werken om in aanmerking te kunnen komen. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van het verzamelinkomen. ​


Door Gast

Gast blogger