Ik krijg een (nieuw) geneesmiddel, wat nu?
Je gaat niet zo snel naar de huisarts, daar blijf je liever weg. Toch moet je er deze keer aan geloven. Je hebt last van zo’n vervelende hoest. De huisarts weet daar gelukkig wel een middeltje voor en bij de apotheek haal je het voorgeschreven geneesmiddel af.
De apotheker kan jou vertellen of dit geneesmiddel door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Ook zal de apotheker elke keer dat je een nieuw geneesmiddel komt afhalen een begeleidingsgesprek voeren, dit is wettelijk verplicht (de minister van VWS heeft dit zo bepaald). De apotheekmedewerker zal hierbij uitleg geven die belangrijk is voor jou. Denk hierbij aan: hoe neem je het geneesmiddel in? Mag je alcohol gebruiken samen met dit geneesmiddel? En de meest belangrijke vraag: kan dit geneesmiddel wel samen met jouw andere geneesmiddelen? De kosten van dit gesprek bedragen rond de 6 euro en vallen onder het eigen risico. Zie je dat deze kosten in rekening zijn gebracht, maar heb je geen begeleidingsgesprek gehad in de apotheek? Trek dan even aan de bel bij jouw apotheek.
Ons geneesmiddelen beleid
We vinden het belangrijk dat je het geneesmiddel krijgt dat het beste bij je past. Er zijn veel groepen van geneesmiddelen met dezelfde werking en toedieningsvorm. Het kan zo zijn dat een geneesmiddel van een fabrikant soms 2, 5 of wel 10 keer duurder is dan het goedkoopste geneesmiddel uit die groep. Doordat je bij ons de laagste prijs garantie hebt hoef je geen extra kosten te betalen als dat geneesmiddel duurder is dan het goedkoopste geneesmiddel. Het bedrag dat wij vergoeden wordt wel verrekend met jouw eigen risico als dat nog niet verbruikt is.
Maagzuurremmers
Maagzuurremmers worden wereldwijd erg veel gebruikt. Veel van ons komen wel een keer in aanraking met deze geneesmiddelen. Maagzuurremmers worden pas uit de basisverzekering vergoedt wanneer er sprake is van chronisch gebruik. Dit is het geval als je het geneesmiddel minimaal 6 maanden aaneengesloten gebruikt. In dit geval wordt alleen een éérste uitgifte niet vergoed en komt voor eigen rekening.
Heb je maar kortdurend een maagzuurremmers nodig? Dan zijn de kosten helemaal voor jezelf en zal je deze bij de apotheek moeten afrekenen.
Medicijnkosten.nl
De meest gestelde vraag is natuurlijk: wordt mijn geneesmiddel vergoed? Dit kijken we graag voor je na. Maar dit kun je in de meeste gevallen ook zelf terugvinden op www.medicijnkosten.nl. Op deze overheidswebsite kun je aan de hand van de naam, de toedieningsvorm en de sterkte opzoeken wat de voorwaarden zijn voor vergoeding en hoeveel het geneesmiddel kost. Altijd fijn om te weten voordat je voor verrassingen komt te staan in de apotheek. Let op: de prijzen kunnen wel wat afwijken, afhankelijk van de afspraken tussen de zorgverzekeraar en de apotheek.
Wil je meer weten over geneesmiddelen? Kijk dan op onze pagina over vergoedingen geneesmiddelen.