Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Verkeerd tanken

Verkeerde benzine in de tank

10 dec 2018

De verkeerde brandstof getankt? Bijvoorbeeld benzine in een dieselauto? Dat kan schade veroorzaken aan je auto. Lees wat je kunt doen om de schade te beperken. En hoe schade door verkeerde brandstof verzekerd is.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Verkeerde brandstof getankt

Stel je voor, bij je vaste tankstation zit diesel links, waardoor je uit automatisme de linker tankpistool pakt bij een ander tankstation. Helaas zie je te laat dat de diesel hier rechts zit. Of je hebt van iemand een dieselauto geleend, terwijl je zelf op benzine rijdt. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt. Waarom je je hebt vergist, maakt niet uit. Wat belangrijk is, is wat je nu moet doen.

Schade door verkeerde brandstof

Wat zijn de gevolgen van fout tanken? Dat hangt van je motor af:

  • Benzine in een dieselmotor zal schade veroorzaken, omdat benzine niet smerend werkt. Alleen bij een oudere dieselmotor kun je tot 10% benzine in een diesel mengen
  • Diesel in een benzinemotor kan ook schade veroorzaken, want door de smerende werking van diesel stijgt het oliepeil, wat slecht is voor de carter

Hoe is schade door verkeerde brandstof verzekerd?

Heb je onze Casco Allrisk Autoverzekering? Dan vergoeden wij de schade. Je hebt de schade natuurlijk zonder opzet veroorzaakt. Wel kun je schadevrije jaren verliezen. Heb je een WA of Casco Beperkt​ Autoverzekering, dan betaal je zelf de kosten van de reparatie.

Benzine in dieselauto

Heb je niet door dat je benzine in je dieselauto hebt getankt? Je komt er toch snel genoeg achter. Een dieselmotor is niet gemaakt om op benzine te werken. Je auto zal dus al snel afslaan. De schade is nu groter, omdat de benzine al is rondgepompt. Behalve leegpompen, is reparatie waarschijnlijk noodzakelijk.

Diesel in benzineauto

Deze vergissing komt niet vaak voor. De tankpistool voor diesel past namelijk niet in een benzinetank, hij is te groot. Lukt het je toch om diesel te tanken in een benzineauto? Dan merk je dat al gauw. De motor loopt niet goed en er ontstaat rook.

Euro95 en Euro98

Vergis je je in het tanken van benzine? Tank je bijvoorbeeld SuperPlus, met een octaangetal van 98, in een Euro95-tank? Of andersom? Dat is over het algemeen geen probleem. Moderne auto’s van na 1990 kunnen op benzine met een octaangetal van 95 rijden. Een motor die het best presteert op Euro98, werkt ook op Euro95. Je hoeft geen actie te ondernemen als je je hebt vergist tussen 95 en 98.

Wat doe je bij verkeerd tanken?

Wat moet je doen als je merkt dat je fout getankt hebt?

  • Bel direct je Pechhulp
  • Start je auto niet

Je pechhulpdienst zal je tank leegpompen. Meestal kun je hierna met de juiste brandstof voltanken en is er niets meer aan de hand. Heb je de auto wel gestart, dan kan er ergere schade zijn ontstaan.

Hoe voorkom je verkeerd tanken?

Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen. Dat gaat ook op als je fout getankt hebt. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste brandstof kiest? Verkeerd tanken voorkomen in vijf tips:

  • Onbekend tankstation? Let op welke pomp je kiest. De volgorde van de brandstofslangen kunnen per pompstation verschillen
  • Nieuwe auto? Check voor de eerste tankbeurt welke brandstof erin moet
  • Vakantie? Kijk na hoe jouw type brandstof in het buitenland heet. Controleer ook of het gemakkelijk verkrijgbaar is
  • Geleende auto? Lees bij twijfel het instructieboekje of bel de eigenaar
  • Past de slang niet? Let dan even extra op of je toch niet de verkeerde pomp hebt
​​​​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther