Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Verschil WA en AVP?

Wat is het verschil tussen een WA en een aansprakelijkheidsverzekering?

17 feb 2021

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? En is een WA verzekering hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering​? Beide verzekeringen sluit je af voor schade aan anderen, maar wat zijn de verschillen? Hieronder leggen we het verder uit!

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

De verplichte WA Autoverzekering

Als je schade maakt met je auto, je rijdt bijvoorbeeld een ander aan, dan valt dit onder de WA verzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid, deze verzekering is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig heeft. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto/voertuig veroorzaakt. WA is dus een onderdeel van de autoverzekering. De WA dekking is verplicht, maar je hebt zelf de keuze om deze dekking uit te breiden naar Casco Beperkt of Allrisk.

De aansprakelijkheidsverzekering

Als jij of iemand anders in jouw gezin per ongeluk iets van een ander beschadigt, bijvoorbeeld een dure vaas omstoot of jouw kind schopt per ongeluk tijdens een potje voetballen een bal door de ruit van jouw buurman, dan ben je aansprakelijk. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (ook wel AVP genoemd) ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. De kosten kunnen soms hoog oplopen. Wel zo handig dus om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

  • Een WA verzekering is wettelijk verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering niet 
  • Een WA verzekering dekt alleen schade door of met een motorvoertuig

Schuld is niet hetzelfde als aansprakelijk

Stel de hond neemt een hap uit de bank van je buurman. Dan is het in principe niet jouw schuld, maar die van je hond. Toch ben jij aansprakelijk. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de hond. Met de Ditzo Aansprakelijkheidsverzekering kun je kiezen of je alleen jezelf, of ook jouw gezinsleden mee wilt verzekeren. Je bent dan ook verzekerd als een gezinslid (maar ook de hond) per ongeluk schade maakt bij een ander.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther