Wat houdt het voorkeursbeleid in?
Bij verschillende medicijnen zien we veel verschillende merken en varianten en daarom ook grote prijsverschilen. Sommige merken zijn erg duur terwijl er ook goedkope merkloze varianten bestaan. Deze medicijnen werken allemaal hetzelfde, maar de prijs verschilt enorm. Met het voorkeursbeleid vergoeden we voor jou alleen de variant die uiteindelijk het goedkoopst is en niet het dure merkmedicijn. Op deze manier houden we de zorgkosten en jouw premie zo laag mogelijk.
Je betaalt geen eigen risico
Wanneer je een voorkeursmedicijn gebruikt betaal je geen eigen risico. Zo ben je een stuk goedkoper uit. Dit voordeel kan oplopen tot enkele tientjes per maand. Apotheken brengen nog wel andere kosten in rekening waar je eigen risico voor betaalt. Dit verandert niet.
Waarom gaan wij over op voorkeursbeleid?
Een duurzame premie staat steeds meer onder druk door stijgende zorgkosten. Dit komt onder andere door dure merkmedicijnen terwijl er ook gelijkwaardige goedkopere varianten beschikbaar zijn. Ditzo staat voor duurzaamheid en we vinden het belangrijk om je ook in de toekomst een scherpe premie te kunnen bieden.
Overstappen op het voorkeursbeleid helpt hierbij. Het draagt bij aan het beheersbaar houden van de zorgkosten: zo houden we de zorg betaalbaar en jouw premie zo laag mogelijk.
Het medicijn dat werkt voor jou
Je arts schrijft op het recept standaard de werkzame stoffen op van het medicijn dat je nodig hebt. Je apotheek zorgt er daarna voor dat je altijd het medicijn krijgt dat goed werkt. Als er een voorkeursmedicijn is met deze werkzame stoffen, krijg je deze standaard mee van je apotheek.
Jouw veiligheid is gegarandeerd
De voorkeursmedicijnen zijn altijd goed. Hiervoor hoef je niet bang te zijn. Alle medicijnen worden getest op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dit is dus niet iets wat Ditzo zelf doet. Alle aangewezen voorkeursmedicijnen zijn goedgekeurd door het College.
Hoe weet ik welk voorkeursmedicijn ik krijg?
Je vindt, vanaf 12 november, de voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg op onze website. Deze lijst verandert soms. Je apotheek weet altijd welk voorkeursmedicijn voorradig is.
Alleen bij uitzondering ander medicijn vergoed
Soms kan het gebeuren dat je niet goed reageert op een medicijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Dit komt bijna niet voor, ook niet bij voorkeursmedicijnen. Als het toch gebeurt, dan krijg je een ander medicijn vergoed. Je arts geeft dit dan aan op je recept door middel van de toevoeging ‘medische noodzaak’. Je apotheek controleert dit en bespreekt het met je arts, als dat nodig is. Voor dit medicijn betaal je dan wel eigen risico.
LPG-beleid uitzondering op het voorkeursbeleid
Er zijn ook medicijnen die niet op de lijst staan, maar wel onder het Laagsteprijsgarantie-beleid (LPG-beleid) vallen. Bij het LPG-beleid vergoeden zorgverzekeraars alleen de laagste prijs van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Het LPG-beleid passen wij ook toe bij medicijnen die niet zijn opgenomen in het voorkeursbeleid. Zo geven we altijd een laagsteprijsgarantie.