Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
brandend huis in emoji-taal

Brand in huis: tips om dit (zoveel mogelijk) te voorkomen

13 apr 2017

Vorige week bracht de brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU Brandweer) een onderzoek naar buiten over oorzaken van woningbrand. Ook bij Ditzo hebben we regelmatig te maken met schademeldingen naar aanleiding van brand. Als je kijkt naar de Ditzo Inboedel- en/of Woonhuisverzekering, is brand in 3,49% van de schademeldingen de oorzaak.

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke
Daarom delen wij de resultaten en tips van dit onderzoek graag met je. Brand in je huis is iets wat je absoluut niet wilt meemaken. En hoe meer je over woningbranden weet, hoe meer je kunt doen om dit te voorkomen. We hebben ook gekeken waar bij Ditzo-klanten de brand het vaakst ontstaat. Dit blijkt in de woonkamer (34% van de gevallen) of in de keuken (26% van de gevallen) te zijn. Uit het onderzoek van de VRU Brandweer komen vergelijkbare resultaten.
 

Brand door stoken

We hebben al kunnen genieten van de eerste zomerse zonnestralen, dus de kans dat je je huis nog even lekker warm gaat stoken is de komende maanden kleiner. Maar stoken is huis blijkt wel oorzaak nummer 1 van woningbranden te zijn: in 30% van de gevallen komt brand door het stoken van de open haard. Tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het gebruiken van schoon en droog loofhout dat minimaal 1 jaar is gedroogd. En door minimaal 1 keer per jaar je schoorsteen te laten vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).
 

Brand door koken

Nummer 2 op de lijst is koken: 25% van de branden ontstaat tijdens het koken. Vooral in de pan of op het fornuis. Maar ook andere apparaten in je keuken zoals de oven, magnetron en de frituurpan zijn met regelmaat een bron van de brand. Bijvoorbeeld doordat je vergeet dat een pan op het vuur staat of de oven nog aanstaat. Een kookwekker of timer op je telefoon kunnen je helpen om dit niet te vergeten. En de RVU Brandweer heeft nog meer tips.
 

Brand door een elektrisch apparaat

Los van de keukenapparaten, zijn ook andere apparaten vaak een bron van brand. In 14% van de gevallen en dan komt dit met name door de wasmachine en wasdroger. Goed onderhoud van je apparaten is hierbij belangrijk. Eén van de tips van de VRU Brandweer is om na elke droogbeurt de filters te reinigen en om apparaten eens van per jaar van hun plaats te halen zodat je de ruimte stofvrij kunt maken. En sluit je apparaten vooral direct aan op een stopcontact zonder verlengsnoer te gebruiken.
 

Wat als er toch brand is?

Weet wat je moet doen en tref voorbereidingen voor het geval er brand uitbreekt: hang bijvoorbeeld rookmelders op, zorg dat je kleine blusmiddelen in huis hebt en zet een emmer met zand klaar als je een open haard hebt.
  • Bij brand vallen de meeste slachtoffers door rook. Rook is giftig en kan levensbedreigend zijn en daarom zijn rookmelders zo belangrijk
  • Heb je vlam-in-de-pan? Blus dit nooit met water maar gebruik een passende deksel
  • Heb je brand in de schoorsteen? Ook nooit water gebruiken maar sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven
  • Staat een elektrisch apparaat in de brand? Trek dan zo snel mogelijk de stekker eruit. En gebruik kleine blusmiddelen
  • Wordt de brand groter dan het formaat van een voetbal? Vlucht dan. Sluit alle deuren achter je, breng jezelf en anderen in veiligheid en bel 1-1-2

Na de brand

Heb je schade door brand en heb je bij Ditzo een Inboedel- en/of Woonhuisverzekering? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op zodat wij je met de afhandeling kunnen helpen.
 
 
*De informatie en de tips in dit blog komen van de website http://www.vrubrandweer.nl/

Door Nelleke

Miss content

Over Nelleke