Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Over vrije zorgkeuze en de Zorgverzekeringswet

09 mei 2014

​De Tweede Kamer behandelt een voorstel van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) aan te passen. Door de aanpassing van de wet krijgen zorgverzekeraars de mogelijkheid geen vergoeding te betalen als een patiënt kiest voor een zorgverlener die geen afspraken heeft met zijn zorgverzekeraar. Ditzo heeft vrije keuze hoog in het vaandel staan en zal er dus niet voor kiezen de vergoeding van behandelingen voor onze verzekerden te verlagen. Wij vinden dat je zelf moet kunnen bepalen naar welke specialist of ziekenhuis je gaat. Dat noemen wij vrije keuze in zorg.
​​​

Door

​Elke zorgverzekeraar heeft een zorgplicht. Dat betekent dat ze de verplichting hebben om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Een zorgverzekeraar voldoet niet aan zijn zorgplicht als de gecontracteerde zorg niet binnen een bepaalde termijn en op redelijke afstand beschikbaar is. In de praktijk betekent dit dat je zorgverzekeraar voor jou kan bepalen naar welk ziekenhuis je moet omdat zij daar afspraken mee hebben.

Vergoeding
Zorgverzekeraars mogen op basis van artikel 13 een lagere vergoeding dan 100% geven als een verzekerde naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. De vergoeding mag niet zo laag zijn dat het voor de verzekerden een "hinderpaal" is om naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan. Door de aanpassing van de wet krijgen zorgverzekeraars in de toekomst misschien de vrijheid te bepalen wat wel of niet wordt vergoed. Zij kunnen dan zelfs besluiten helemaal niets te vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg. 

Ditzo en vrije zorgkeuze
We zijn in afwachting van de besluitvorming rond de aanpassing van artikel 13.  Wij vinden het belangrijk dat je zelf moet kunnen kiezen naar welke huisarts of ziekenhuis je gaat. En daarom zal Ditzo de vergoeding voor behandelingen bij niet-gecontracteerde zorg ook niet verlagen. Dat noemen wij vrije keuze in zorg.

Door