Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons

Waarom 22 graden nu fris voelt en in de lente tropisch

06 aug 2018

Ons lichaam is een wonderlijk instrument. Wanneer het weer verandert, past je lichaam zich vanzelf aan. Daarom voelt 22 graden in de lente als een tropische dag, maar tijdens deze hete zomer als lekker fris of zelfs koud. Maar hoe komt het toch dat dezelfde temperatuur soms anders aanvoelt?

Door Gast

Gast blogger

Je brein als barometer

Dat 22 graden soms warm voelt en soms koel, heeft alles te maken met het feit dat wij mensen warmbloedige zoogdieren zijn. Om optimaal te functioneren moeten wij ons lichaam altijd rond de 37 graden houden. Daarom zweten we bijvoorbeeld minder in de winter en eten we meer en zwaarder om ons te wapenen tegen de kou. In de zomer worden we bruiner, krijgen we een rood hoofd en zweten we meer om overtollige warmte kwijt te raken. Dit alles wordt geregeld in ons brein. Het zenuwcentrum van onze inwendige temperatuurcontrolesysteem (3x woordwaarde). Dit systeem bestuurt je zweetklieren en past je hartslag en bloedsomloop aan afhankelijk van de temperatuur.

Je interne airco slaat eerder aan

Wanneer je langere tijd blootgesteld bent aan warm weer, verlaagt je lichaam de temperatuur waarop het begint zichzelf te koelen. Zo wapent het zich tegen de hogere temperaturen en kun je er beter tegen. Een voorbeeld:in het voorjaar slaat je interne koelingsmechanisme pas vanaf 25 graden aan. In een warme zomer als deze gebeurt dit al vanaf een buitentemperatuur van 20 graden. Daarom voelt een dag met een maximumtemperatuur van rond de 22 graden na weken met temperaturen ineens koud aan. En dat terwijl 22 graden niet koud is voor augustus.

Mensen in warme landen met een wintermuts

Ditzelfde mechanisme zorgt er ook voor dat mensen in warme vakantielanden in Azië, Zuid-Amerika en Afrika soms een muts dragen en een trui aanhebben. Jij krijgt het er als argeloze toerist in je korte broek of rok en korte mouwen maar warm van. Terwijl de ander je aankijkt alsof je in Nederland hartje winter in je bikini over straat loopt. 

🏖️​ Meer over warm weer:


Door Gast

Gast blogger