Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Wachttijd

Waarom een nota eigen risico van vorig jaar?

20 mrt 2017

​Ken je die uitspraak van ‘Loesje’? “Aan het eind van m’n geld houd ik altijd een stuk maand over”. Op zo’n moment zit je niet te wachten op een onverwachtse nota voor bijvoorbeeld je eigen risico. We hebben in januari dit jaar een blog geschreven over het eigen risico. Hierin legt Nelleke uit dat de zorgverlener 36 maanden de tijd heeft om een rekening bij ons in te dienen. Een korte toelichting hierop kan geen kwaad, want we krijgen hier van jullie zoveel vragen over!

Door Michiel

Mister social

Over Michiel

​Een Diagnose Behandel Combinatie, wat is dat?

Alles begint met een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). De DBC is een soort dossier die alle stappen omvat die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen, van het eerste consult tot en met de laatste controle. Een DBC wordt aangemaakt voor bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg of als je medisch specialistische zorg ontvangt. Een DBC loopt maximaal een jaar. Vervolgens heeft een zorgverlener 36 maanden de tijd, vanaf de startdatum van de DBC, om de rekening in te dienen bij de zorgverzekeraar. Dit kan er dus voor zorgen dat jij je rekening later krijgt. De startdatum van een DBC is vaak het eerste consult of bezoek aan een zorgverlener. Alle declaraties op jouw zorgverzekering vind je terug in de MijnZorgverzekering. Je logt hiervoor in met je DigiD.

Voorbeeld

De startdatum van de DBC is leidend voor het jaar waarop het eigen risico van toepassing is. Dus als de startdatum van een DBC in 2016 valt, dan geldt voor dit DBC ook het eigen risico van 2016. We hebben vervolgens als zorgverzekeraar uiterlijk tot 31 december 2017 de tijd om je eigen risico in rekening te brengen voor 2016. Hierin zijn we dus wel afhankelijk van de snelheid van de zorgverleners.

Op onze pagina Eigen Risico kun je meer lezen over het eigen risico, maar ook over een DBC. Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit staat een duidelijk filmpje over de DBC. En hoe het precies zit met een eventuele vervolgbehandeling, staat in een overzichtelijke infographic.

Wat gebeurt er als een rekening is ingediend?

“Hoe vaak heeft de zorgverlener de volle 36 maanden nodig om een rekening bij de zorgverzekeraar in te dienen?” Deze vraag hebben we aan onze analisten van Actuariaat voorgelegd. Het blijkt dat ruim 97% van al de rekeningen binnen een kalenderjaar wordt ingediend door de zorgverleners. En wij keren vervolgens ruim 97% van die rekeningen binnen 10 werkdagen uit!

Het blijft rottig die 36 maanden die de zorgverleners krijgen, maar in werkelijkheid hebben we er bijna nooit mee te maken. Dus let op wat Loesje zegt over dat stukje maand of zorg ervoor dat je binnen het kalenderjaar niet verrast kan worden en bewaar je nota’s!


Door Michiel

Mister social

Over Michiel