Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Op weg terug

Waarom je terugreis altijd korter voelt

07 jul 2018

Als je op reis gaat, lijkt de heenreis soms eindeloos te duren. En ga je weer terug naar huis, dan lijkt de reis sneller voorbij. Gemiddeld zo'n 22% sneller blijkt uit onderzoek. Maar hoe komt dit eigenlijk? De Ditzo-detective ging op reis om deze vraag te beantwoorden.

Door Gast

Gast blogger

​Raar hé? Dat de terugreis korter voelt dan de heenreis. Het aantal kilometers dat je aflegt, is immers niet veranderd. Gelukkig ben je niet de enige die dit gevoel heeft. Er is zelfs een woord voor: return trip effect. De algemene aanname is dat de weg naar huis korter voelt omdat je de route al kent en daardoor in kunt schatten hoe ver je nog moet. Maar dat maakt niets uit, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.
 

Je verwachting bepaalt de gevoelsreistijd

De Nederlandse psycholoog Niels van de Ven deed zes jaar geleden aan de Universiteit van Tilburg onderzoek naar dit fenomeen. Hij ontdekte dat mensen de reistijd op de heenweg vaak onderschatten. Bovendien zijn ze opgewonden en willen ze graag zo snel mogelijk op hun bestemming zijn. Hierdoor duurt de reis gevoelsmatig vaak zo lang. Het gevoel dat de heenreis zo lang duurde, maakt dat je verwacht dat de terugreis ook lang duurt. Door die verwachting voelt de terugreis juist korter. Hoe langer je denkt dat de terugreis wordt, des te korter deze voelt. De route die je kiest maakt hierbij niet uit. Want ook wanneer je een andere terugweg neemt, voelt deze korter dan je heenweg.
 

Drang om op tijd te zijn

Er is mogelijk een andere reden waarom de heenreis bijna altijd langer duurt. Volgens de Israëlische psycholoog Dan Zakay komt dit doordat je vaak op een bepaald tijdstip op je bestemming wilt zijn. Omdat je wilt inchecken bij je hotel of gewoon omdat je zo snel mogelijk aan de azuurblauwe zee wil liggen. Omdat je hersenen bezig zijn met op tijd komen, ben je je bewuster van de tijd. Hierdoor lijkt het alsof de tijd langzamer gaat. Wanneer op de terugweg de tijdsdruk er af is, heb je dit gevoel niet en voelt het alsof je sneller gaat.
 

Wat kun je er tegen doen

Je kunt je heenreis korter laten voelen door je vakantie onderweg al laten te beginnen. Zet de relaxmodus aan zodra je op het gaspedaal trapt en haal de deadline van je heenreis af. Zie de snelweg als een kilometerslang attractiepark. Laat je kinderen op de achterbank een film kijken, zing samen een liedje of zet de Ditzo zomerplaylist op. En als je dan toch onderweg bent, geef je ogen goed de kost en speel en passant een stevig robbertje achterbankbingo met elkaar. Zie jij onderweg iemand die op Angela Merkel lijkt? Streep dan een vakje weg op je bingokaart. Goede reis!
 
Wat is jouw ervaring? Wat voelt langer: de heen- of de terugreis? Reageer op Facebook

Door Gast

Gast blogger