Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Overlijdensrisicoverzekering

Wat als je er ineens alleen voor staat?

22 jul 2020

Als je een huis koopt en een hypotheek afsluit, is het gebruikelijk dat je hierbij ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluit. Zo is de bank verzekerd van de lening als één van jullie komt te overlijden. Maar met een ORV kun je meer dan alleen je hypotheek aflossen. En vaak is alleen (een deel van) je hypotheek aflossen niet genoeg.

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Een voorbeeld

Iris is 31 jaar en moeder van 2 jonge kinderen. Ze werkt 4 dagen per week als office manager bij een logistiek bedrijf. Haar man Paul, 34, werkt 5 dagen per week als ICT-er. Ze hebben een goed inkomen en een mooi huis. De kinderen gaan 3 dagen per week naar de opvang, en oma past ook een dagje op. Voor hun hypotheek hebben ze een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op 2 levens. Als een van beiden overlijdt, wordt de helft van de hypotheek afgelost.

Ze verdienen tenslotte allebei goed en gingen er vanuit dat ze de helft van de hypotheek zelf zouden kunnen opbrengen. Maar dan moet je wel in staat zijn om evenveel te blijven werken als je partner overlijdt. Stel je voor: alleenstaand, 2 kinderen, elke dag brengen en halen naar de opvang. Je lasten lopen grotendeels door (belastingen, gas licht en water, kinderopvang etc.) maar je hebt maar de helft van je inkomen over. Je wilt je kinderen later kunnen laten studeren. Hoe ga je dat regelen? Extra financiële ondersteuning is meer dan welkom.

Tip: denk eens aan een overlijdensrisicoverzekering

Iris en Paul kunnen dit eenvoudig regelen door niet alleen een ORV af te sluiten voor het bedrag van de hypotheek, maar door een extra bedrag te verzekeren.

De ORV kun je gedeeltelijk verpanden (koppelen aan je hypotheek), hiermee heeft de bank alleen recht op het ‘verpande’ hypotheekbedrag. De nabestaande ontvangt dit extra bedrag dan en kan hiermee zorgen voor extra hulp, de lasten blijven betalen en/of zorgen dat de kinderen straks kunnen studeren. Zo'n gedeeltelijke verpanding is heel eenvoudig te regelen en kost je hooguit een paar tientjes administratiekosten.

Iris en Paul kunnen ook een extra, 'losse' ORV afsluiten. Het voordeel hiervan is dat ze de looptijd zo kunnen kiezen dat deze past bij bijvoorbeeld de leeftijd dat de kinderen klaar zijn met studeren. Voor 9 euro premie per maand* verzekeren ze al een bedrag van € 100.000. Een veilig gevoel.

*De premie is afhankelijk van leeftijd, te verzekeren bedrag en gezondheid. Als Paul of Iris de komende 20 jaar overlijden, wordt er eenmalig 100.000 euro uitgekeerd.

Meer informatie

We geven online uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wil je meer weten over voor wie de ORV is of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail, via de chat en via het webformulier. Wij helpen je graag.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther