Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Overlijdensrisicoverzekering verpanden

Wat is verpanden van een overlijdensrisicoverzekering?

20 jul 2020

Stel je hebt je droomhuis gevonden en wilt een hypotheek afsluiten, of misschien wil je jouw huidige hypotheek oversluiten. Dan kan het zijn dat de geldverstrekker je vraagt een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en deze aan hem te verpanden. Wat is verpanden en wat zijn de gevolgen?

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther

Overlijdensrisicoverzekering verpanden

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een bedrag uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Met het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering spreek je met de verzekeraar af dat zij de uitkering bij overlijden overmaken aan de hypotheekverstrekker.

Gevolg verpanden ORV

Bij het verpanden van de overlijdensrisicoverzekering heeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat zij (een deel van) de hypotheek of de volledige hypotheek terugkrijgen als een van de verzekerden overlijdt. Voor je nabestaanden betekent dit een lagere hypotheekschuld of helemaal geen hypotheekschuld meer.

Verpanding soms verplicht bij hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek is verpanden aan de geldverstrekker soms verplicht. Je kunt altijd zelf kiezen wáár je de overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Tip: Geef verpanding door aan de verzekeraar

Vergeet niet bij de aanvraag aan je verzekeraar door te geven dat je de verzekering aan de hypotheekverstrekker wilt verpanden. De hypotheekverstrekker ontvangt dan een brief met de polis van de verzekeraar. Bij overlijden ontvangen de nabestaanden van de verzekerde(n) de uitkering, mits er geen hypotheekschuld is. Is er wel een hypotheekschuld, dat gaat de uitkering naar de geldverstrekker. Blijft er iets over, dan gaat dat bedrag naar de begunstigde(n) op de polis.

Overlijdensrisicoverzekering soms verplicht

Een overlijdensrisicoverzekering is soms verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Soms vereist de bank een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. Bij een hypotheek met NHG ben je sinds 2018 niet meer verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook zonder verplichting kan het handig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Meer lezen over de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering?

Meer informatie

Voor meer informatie over verpanden kun je gerust contact met ons opnemen. Wij beantwoorden je vragen graag. Met vragen kun je ook bij je adviseur terecht. Wil je je verzekeringszaken door een adviseur laten regelen, maar heb je nog geen adviseur? Vind eenvoudig en snel een adviseur bij jou in de buurt.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther