Top 9 oorzaken en gevolgen van waterschade
Wateroverlast en waterschade kunnen veel oorzaken hebben. Dit is de top 5:
- Lekkage daken
- Lekkage dakgoten
- Lekkage dakkapel
- Lekkage leidingen
- Lekkage wasmachine, vaatwasser etc.
Waterschade brengt vervelende gevolgen met zich mee. Gevolgschade noemen we dat.
Dit is de top 4:
- Schade aan laminaat
- Schade aan plafond
- Muffe geur in huis
- Schade aan inboedel
10 tips voor het opsporen en voorkomen van lekkage
1. Dakinspectie
Laat een aantal keer per jaar je dak inspecteren. Een inspecteur kijkt of de dakpannen nog recht liggen, de dakbedekking van platte daken nog strak ligt en of er geen losse naden zijn. Een daklekkage kan grote gevolgen hebben. Meer tips om daklekkage te voorkomen.
2. Controleer bomen
Staan er bomen rondom je huis? Verwijder overhangende takken of vraag de eigenaar van de bomen de overhangende takken te verwijderen, zodat de takken geen schade aan je dak of woning kunnen veroorzaken. Laat ook de bomen in je tuin regelmatig controleren en onderhouden.
3. Dakgoten
Bladeren en vuil verstoppen en verzwaren je dakgoten. Hierdoor kunnen scheurtjes in de naden ontstaan, met lekkage als gevolg. Ook kan de afvoer verstopt raken. Maak daarom na een paar droge dagen in het najaar je dakgoten schoon en controleer de goten op scheurtjes. Let op: dakgoten kunnen soms erg hoog zijn. Neem dus maatregelen om de dakgoten op een veilige manier schoon te maken of laat het door een erkend bedrijf doen.
4. Kitnaden
Lekkage in de badkamer of keuken opsporen? Kitnaden zijn vaak de grote boosdoener. Kitnaden die niet goed meer hechten, gaan lekken. Met alle gevolgen van dien. De lekkage uit de badkamer kan doorsijpelen naar het plafond van de kamer eronder. Check dus regelmatig de kitnaden. Een lekkende kitnaad herken je aan een scheur in het kitwerk. Ook als je een scherp mesje of een bankpasje tussen de kitnaad en tegel kunt schuiven, heb je te maken met een lekke kitnaad.
5. Voegen
Scheuren in voegwerk kunnen ook de veroorzaker zijn van lekkage in de badkamer en keuken. Het controleren van het voegwerk is daarom een must bij het voorkomen van lekkage.
6. Doucheputje
Kijk bij het controleren van het voegwerk en de kitnaden ook naar de voegen en de kitnaden rondom het doucheputje. Scheuren in het voegwerk en de kitnaden veroorzaken ook rondom het doucheputje lekkage.
7. Waterleiding
Zie je een vochtplek, maar heb je geen idee waar de lekkage vandaan komt? Noteer ’s avonds voor het slapen gaan de watermeterstand. Doe dit ’s morgens ook direct na het opstaan, dus voordat iemand water gebruikt. Is de watermeterstand gelijk, dan is er geen lek in de waterleiding. Wijkt de watermeterstand af, dan kan er sprake zijn van een lek in de waterleiding. Schakel een loodgieter in om de bron te achterhalen en het lek in de waterleiding te dichten.
8. Chemische ontstoppers
Verstopping in de gootsteen of het doucheputje? Pas op met chemische ontstoppers. Sommige ontstoppers zijn zo agressief dat ze lekkage veroorzaken. Tip: lees daarom altijd de bijsluiter, zodat je weet hoe het middel reageert op het materiaal waarvan de afvoerbuizen in je woning zijn gemaakt.
9. Buitenkraan
Voorkomen dat de waterleiding bevriest en knapt? Dan is het goed om ’s winters, voordat het gaat vriezen, de buitenkraan af te sluiten en tap de waterleidingen af.
10. Straat onder water
Staat bij een pittige hoosbui de straat blank? Zandzakken voor de deur houden water tegen. Net als een hoge(re) drempel. Ook deze tips kunnen helpen:
- Leg een handdoek met een verzwaring zoals een steen op het toilet en het doucheputje om te voorkomen dat het water je huis instroomt
- Leg je binnenkort je tuin aan? Gras en beplanting nemen meer vocht op dan tegels. Ook werkt beplanting voor je huis isolerend. Kies je voor tegels, laat ze dan enigszins aflopend leggen. Zodat het regenwater van je huis wegstroomt
Als het toch misgaat…
Stroomt ondanks deze 10 tips het water tijdens een flinke storm- of regenbui toch je huis in? Volg dit stappenplan:
- Pak de bron aan om de verdere waterschade in je huis te voorkomen. Of dat nu het afsluiten van het water is en handdoeken om de gesprongen leiding binden, zandzakken voor de deur leggen of een noodreparatie aan het dak. De bereddingskosten zijn meestal verzekerd met de Woonhuisverzekering en Inboedelverzekering.
- Bel een deskundige. Dat kan de loodgieter zijn bij een gesprongen leiding, een aannemer voor je dak of de brandweer om het hemelwater weg te pompen
- Maak foto’s van de situatie
- Neem contact op met je verzekeraar om de schade te melden
Waterschade en verzekering
Waterschade na een hevige hoosbui of een gesprongen leiding die je kamer blank zet, je moet er niet aan denken. Gelukkig is er de verzekering. Hoe zit dat eigenlijk, waterschade en de verzekering? Claim je de schade op de Inboedelverzekering of op je Woonhuisverzekering?
Gevolgschade
Is er hevige regen voorspeld, dan kun je vooraf actie ondernemen om de schade te beperken. Ramen en deuren sluiten is logisch. Kunnen de putten en het riool de hoeveelheid regen niet verwerken en loopt het toilet over met een kletsnatte laminaatvloer als gevolg? Die beschadigde laminaatvloer is een gevolgschade van de wateroverlast. Gevolgschade is gewoon verzekerd met je Inboedelverzekering en Woonhuisverzekering.
Lekkage en verzekering
Lekkage door regenwater of lekkage door een gesprongen leiding, voor je verzekering maakt het niet uit. Lekkage is gewoon verzekerd als de lekkage is veroorzaakt door een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. Een gesprongen leiding is zo’n plotselinge gebeurtenis.
Wateroverlast en waterschade
Met de zomer nog vers in het geheugen, is de herfst nu toch echt aangebroken. En daar horen (helaas) regenbuien en najaarsstormen bij. Die schades zijn vaak flink. Profiteer daarom nu nog van de droge dagen, laat je daken controleren, je dakgoten schoonmaken en doe je voordeel met de andere tips om waterschade te voorkomen, zodat je er dit najaar warmpjes bij zit.