Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Waterschade

Waterschade: wat krijg je vergoed?

21 nov 2018

​Waterschade aan je huis of spullen is verschrikkelijk. Een laag water in je woonkamer veroorzaakt niet alleen financiële schade, maar het opruimen ervan kost veel tijd en geld. Bijvoorbeeld als je houten vloer kromtrekt of je laptop, tv en geluidsapparatuur onherstelbaar beschadigen. Wat moet je doen bij waterschade en hoe ben je eigenlijk verzekerd?​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Waterschade beperken

Door snel te handelen kun je de schade flink beperken. Ook als de schade op het eerste oog onherstelbaar is, moet je toch snel in actie komen. Wat je als eerste moet doen bij waterschade:

 • Neem snel maatregelen om waterschade te beperken. Ga eerst na waar het water vandaan komt en pak deze waterbron aan
 • Maak foto’s van de schade. Als je deze meestuurt bij de schademelding, kunnen verzekeraars je vaak sneller helpen
 • Waterschade drogen en verdere gevolgschade beperken is erg belangrijk. Welke droogmethoden en -apparaten nodig zijn om je huis en spullen te drogen, is afhankelijk van de locatie. Heb je isolatie onder je vloer, zijn er holle wanden aanwezig en zijn je muren massief gemetseld of voorzien van spouw, schachten of gipsplaten? Schimmel na waterschade voorkomen? Dan is het verstandig om een deskundig advies in te winnen
 • Meld je schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Onze schadeadviseurs hebben oog voor je persoonlijke situatie en kijken graag samen wat de volgende stappen zijn. Ook geven wij graag tips over wat je moet doen bij waterschade. Als het lastig is om de schade vast te stellen of als het gaat om een hoog schadebedrag, dan komen onze experts graag bij je thuis langs om de schade ter plekke op te nemen

Waterschade verzekerd of niet?

Of een waterschade verzekerd is, ligt aan de oorzaak van de schade. Waterschade door een onvoorziene omstandigheid, zoals terugkomend rioolwater, hevige neerslag of een lekkend waterbed, is in principe verzekerd met de inboedel- of woonhuisverzekering.

Schade veroorzaakt door een overstroming als gevolg van het breken of overlopen van dijken, kaden, sluizen of andere waterkeringen is niet verzekerd. Je hebt wel recht op een compensatie van de overheid. Wil je dit geld ontvangen? Doe dan een beroep op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). De overheid bepaalt of je voor deze waterschade een vergoeding kunt krijgen.

Schade door slecht onderhoud is nooit verzekerd. Maar als je leidingen ineens springen, dan is dit gewoon verzekerd. Heb je lekkage omdat de kitvoegen in de badkamer zijn versleten? Dan is dit in veel gevallen niet verzekerd.

Hevige neerslag

Waterschade door hevige regen, sneeuw, hagel en smeltwater is in principe verzekerd met de inboedel- of woonhuisverzekering. Hevige neerslag komt meestal niet helemaal onverwacht. Als de weersverwachting hevige regenval en storm voorspelt, gaan wij er wel vanuit dat je maatregelen neemt om waterschade te beperken. Sluit bijvoorbeeld bij naderende regen altijd alle ramen en deuren.

Waterschade inboedelverzekering

De spullen in je huis of bijgebouwen zijn verzekerd tegen waterschade met de inboedelverzekering. Heb je spullen buiten staan en zijn deze beschadigd door water? Dan is dit niet verzekerd. We raden aan om spullen op het terras, balkon, galerij, erf, onder afdaken of andere plekken buiten je woning veilig en droog op te bergen. Bijvoorbeeld in een berging of op de zolder.

Woonhuisverzekering waterschade

Schade door water aan je huis is verzekerd met de woonhuisverzekering. Dit geldt voor indirecte en directe neerslag, maar ook een acute lekkage is verzekerd. Zit je na een lange werkdag rustig op de bank, springt ineens in je huis een leiding stuk. Je hebt altijd goed onderhoud gepleegd en kunt er niets aan doen. Het zal je maar overkomen.

Of je voorkomt een verwoestende brand in je woonkamer door deze snel te blussen. Het vuur heb je bedwongen, maar je woonkamer staat blank. Gelukkig is ook deze schade verzekerd met de woonhuisverzekering.

Schade door grondwater is niet verzekerd, tenzij dit is binnengedrongen via aan- en afvoerleidingen en daarop aangesloten installaties, sanitaire en andere toestellen of huishoudelijke apparatuur. Ook als je een raam open laat staan en er komt water binnen, is dit niet verzekerd.

Wanneer een schade is veroorzaakt door overstroming als gevolg van het bezwijken of overlopen van dijken, dan is dit niet verzekerd. Dat geldt ook bij schade door bezweken kaden, sluizen of andere waterkeringen. Wél vergoeden wij schade door brand of ontploffing veroorzaakt door overstroming. Ook vergoeden wij schade door water dat buiten zijn normale loop is getreden na hevige plaatselijke regenval op of dichtbij de locatie waar de schade is ontstaan. Bijvoorbeeld als door hevige regenval het riool niet al het water kan afvoeren. Je straat komt daardoor blank te staan en het water loopt de begane grond van je woning in.

Waterschade voorkomen

Jaarlijks ontstaat er voor miljoenen euro’s aan schade door water. Denk aan kromgetrokken vloeren, schimmel op de muur en voor altijd verpeste meubels. Door vooraf goede maatregelen te nemen, kun je veel ellende voorkomen. Waterschade voorkomen, hoe doe je dat?

Onderhoud binnen:

 • Controleer regelmatig de kitnaden in de keuken tussen aanrechtblad en muur. Houd ze ook goed schoon . Doe dit ook in de badkamer bij het bad, de wastafel en douche. Lekkage door slecht onderhoud is niet vergoed.
 • Pas op met chemische ontstoppers. Sommige zijn zo agressief dat ze lekkage kunnen veroorzaken
 • Maak regelmatig het filter van je wasmachine en vaatwasser schoon
 • Een lekbak onder de wasmachine voorkomt vervelende lekkage
 • Voorkom bevriezingen van leidingen, laat de verwarming bij temperaturen onder nul dus altijd licht aanstaan.
 • Verwijder na het vullen van een cv-ketel altijd de slang en draai de hoofdkraan dicht om lekkage te voorkomen. Laat de ketel regelmatig controleren door een specialist, liefst jaarlijks

Onderhoud buiten:

 • Controleer dakkapellen op scheurtjes i.v.m. lekkage
 • Check regelmatig de dakgoten en maak ze op tijd schoon. Zeker in de herfst en winter
 • Laat geen dakramen open staan
 • Ruim tuinmeubels, parasols en andere losse spullen in de tuin op. Plaats ze bijvoorbeeld in de berging
 • Een watermelder plaatsen kan ook een oplossing zijn om waterschade te voorkomen. Dit soort melders detecteert tijdig een lekkage en geeft dan een signaal af. Door een dergelijke apparaat in bijvoorbeeld het dak te plaatsen, kun je tijdig een lekkage voorkomen. Laat je goed informeren bij de betere bouwwinkel of door een specialist.

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther