Klantenservice
We vragen je geboortedatum als extra controle.
Kies nu eerst een nieuw, zelf bedacht wachtwoord

Een wachtwoord dat je zelf kiest is veel makkelijker te onthouden

Zorg dat dit wachtwoord...
Tussen de 8 en 127 tekens lang is
Minstens 1 cijfer en 1 letter bevat
Niet de tekens `<>/"'&\ bevat
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Wegenbelasting betalen

Wegenbelasting betalen, hoe werkt dat?

29 sep 2017

​​​Wegenbelasting betalen is in Nederland verplicht voor iedereen die een motorvoertuig op zijn naam heeft staan. De wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting, is niet voor elk voertuig hetzelfde. Bereken daarom je belasting voordat je een auto of motor koopt. In dit artikel lees je over wegenbelasting betalen en op welke manieren dit kan​​​.

Door Gast

Gast blogger

Waarom wegenbelasting betalen?

In Nederland betalen we wegenbelasting om twee redenen. Ten eerste om uitbreiding en het onderhoud van ons wegennetwerk te bekostigen. Op deze manier betalen alle motorrijtuigbezitters hieraan mee. Ten tweede betalen we voor de luchtverontreiniging die motorrijtuigen veroorzaken. wel is het zo dat meer geld wordt opgehaald dan dat er aan onderhoud of uitbreiding wordt uitgegeven. Dat geld gaat naar de algemene middelen van het Rijk.

Waar bestaat wegenbelasting uit?

Wegenbelasting van je auto wordt berekend op basis van de provincie waarin je woont, de brandstofsoort en de gewichtsklasse.

Wie betaalt wegenbelasting?

Heb je een kenteken op je naam staan? Dan ben je verplicht om daar wegenbelasting voor te betalen. Daarbij maakt het niet uit of je veel of weinig auto rijdt. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is in veel gevallen afhankelijk van de provincie waarin je woont, de brandstofsoort en de gewichtsklasse. Het betalen van wegenbelasting is verplicht voor iedereen met een:

  • Personenauto 
  • Camper 
  • Motor 
  • Bestelauto 
  • Vrachtauto 
  • Autobus

Incasso wegenbelasting

Heb je een incasso Wegenbelasting ontvangen? Wegenbelasting betalen kan op twee manieren:

  • Automatische incasso 
  • Acceptgiro

Je betaalt de wegenbelasting aan de Belastingdienst​. Wegenbelasting betalen via automatische incasso heeft als voordeel dat je altijd op tijd betaalt. De Belastingdienst schrijft het bedrag rond de 28ste van de maand van je rekening af. Kies je voor automatische incasso, dan betaal je in principe per maand.

Kosten van een auto berekenen

Veel mensen onderschatten de kosten van het rijden van een auto. Het is daarom verstandig om voor het kopen van een auto je kosten te berekenen. Een van de kostenposten is de autobelasting. Voor de incasso van wegenbelasting heb je drie opties: wegenbelasting betalen per maand, per kwartaal of per jaar.

Incasso wegenbelasting per maand

Met de meeste tools kun je wegenbelasting berekenen per 3 maanden. Deel dit bedrag door 3 en dan heb je het maandbedrag dat je moet betalen. Je kunt het maandelijkse motorrijtuigenbelasting betalen via acceptgiro of automatische incasso. Bij automatische incasso schrijft de Belastingdienst de motorrijtuigenbelasting rond de 28e van iedere maand van je rekening af.

Incasso wegenbelasting per kwartaal

Bereken de wegenbelasting met een online tool. De meeste tools berekenen automatisch per drie maanden. Dit is het bedrag dat je per kwartaal betaalt. De motorrijtuigenbelasting per drie maanden betaal je per acceptgiro of automatische incasso. De uiterste betaaldatum hangt af van de afgiftedatum van je kentekenbewijs of kentekencard.

Voorbeeld: je kentekencard heeft een afgiftedatum van 20 mei 2018. Als je per kwartaal betaalt, beginnen de tijdvakken telkens op 20 januari, 20 april, 20 juli en 20 oktober.

Incasso wegenbelasting per jaar

Wil je de wegenbelasting betalen per jaar? Via de BelastingTelefoon Auto (0800 – 0749, gratis) kun je acceptgiro voor één jaar aanvragen. Betalen via automatische incasso kan natuurlijk ook.

Verandering aan je auto

Een verandering aan je voertuig, zoals het gewicht of de brandstofsoort, betekent ook een keuring door het RDW. Ook moet je het kentekenbewijs laten aanpassen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een lpg-installatie koopt. Op de website van de RDW doe je aangifte van een verandering aan je motorrijtuig.

Meer informatie?

Wil je meer weten over wegenbelasting? Bel dan de BelastingTelefoon Auto (0800 – 0749, gratis). Heb je vragen over je Autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. 


Door Gast

Gast blogger