Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
GGZ 2022

Veranderingen in de GGZ in 2022

21 sep 2021

​​De overheid heeft op Prinsjesdag de veranderingen in de GGZ bekend gemaakt. Vanaf 1 januari 2022 verandert de manier waarop zorgverleners en zorgverzekeraars Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) declareren en vergoeden. Deze nieuwe manier noemen we het zorgprestatiemodel. Het zorgprestatiemodel model heeft meerdere voordelen voor zorgverleners én patiënten. Het kan ook gevolgen hebben voor jou als patiënt. Hoe het zorgprestatiemodel werkt en wat de mogelijke gevolgen voor je eigen risico zijn lees je in deze blog.​​​​​

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon
​​

​Hoe werkt het zorgprestatiemodel?

Zorgverleners in de GGZ gaan behandelingen vanaf 1 januari 2022 per contact declareren. Dit contact kan een persoonlijk gesprek, een telefoon- of videogesprek, contact via email of het cliëntenportaal, of bijvoorbeeld een eHealth-opdracht zijn.

Aan de behandelingen zelf verandert niets. Je kunt als patiënt nog steeds rekenen op dezelfde kwaliteit als je gewend bent.

Voordelen van het zorgprestatiemodel

Het zorgprestatiemodel heeft meerdere voordelen voor zorgverleners in de GGZ. Zo maakt het nieuwe model het declareren van zorg eenvoudiger. Daarnaast zorgt het ervoor dat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan administratie. Hierdoor blijft er meer tijd over voor de zorg aan patiënten en dalen de wachttijden.

Het zorgprestatiemodel heeft ook voordelen voor patiënten. Voorheen ontving je de eigen risico nota pas na enkele maanden. Vanaf volgend jaar gaat dit sneller, dan declareert de zorgverlener per contact. Daarnaast zijn de nota’s die jij als patiënt ontvangt begrijpelijker. In het declaratieoverzicht in Mijn Zorgverzekering en in de Zorg App staat straks precies op welke datum en met wie het contact was, en hoe lang het contact duurde. Hierdoor heb je als patiënt meer inzicht en kun je meteen zien of alles klopt.

Gevolgen voor het eigen risico

Het zorgprestatiemodel kan nadelige gevolgen hebben voor het eigen risico. Ben je in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan betaal je in beide kalenderjaren eigen risico. Voorheen was dat voor een behandeling korter dan een jaar niet zo. Dan betaalde je in één kalenderjaar eigen risico voor de behandeling. Ook als de behandeling gespreid over 2 kalenderjaren plaatsvond.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico en verwacht je volgend jaar GGZ-behandelingen nodig te hebben? Dan raden wij je aan om je eigen risico naar € 385 te verlagen vanaf volgend jaar. Zo voorkom je dat je meer dan € 385 per kalenderjaar betaalt.

Gevolgen voor je machtiging

Heb je in 2021 een machtiging aangevraagd? Of heeft de zorgverlener een machtiging aangevraagd namens jou? Dan geven wij een akkoord tot maximaal 31 december 2021. Heb je hierna nog zorg nodig? Dan is daarvoor een nieuwe aanvraag nodig. Het aanvraagformulier is vanaf december te vinden op onze website.

In 2022 heb je een machtiging nodig voor:

  • Niet-gecontracteerde zorginstellingen
  • Niet-gecontracteerde GGZ-diagnostiek van meer dan 300 minuten door een GGZ-instelling
  • Een aaneengesloten verblijf van meer dan 365 dagen in een klinische GGZ-instelling

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?

Als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, kan het zijn dat je een gedeelte van de factuur zelf moet betalen. Daar verandert niets in. Een aantal declaratiesystemen van zorgaanbieders is op 1 januari 2022 nog niet klaar om facturen te sturen. Daarom kan het zijn dat u pas later in het jaar de facturen ontvangt en dat deze allemaal tegelijk komen. Het is fijn als je daar rekening mee kunt houden. In onze zorgzoeker​ zie je met welke zorgaanbieders wij geen contract sluiten voor 2022. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice of met de zorgaanbieder.

Wij denken graag met je mee

Het kan voorkomen dat je een eigen risico nota ontvangt en je deze niet in één keer kan betalen. Bij Ditzo begrijpen we dit en kijken we graag samen naar de mogelijkheden. Wil je een eigen risico nota in termijnen betalen? Vraag dan eenvoudig en snel een betalingsregeling aan via Mijn Zorgverzekering of de Zorg App.

Ook kun je er bij Ditzo voor kiezen om het verplichte eigen risico gespreid over het jaar in tien termijnen van € 38,50 te betalen. Hoe deze regeling werkt en hoe je het aanvraagt lees je op onze pagina over je eigen risico vooraf gespreid betalen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het zorgprestatiemodel? Of wil je graag meer informatie over de gevolgen voor jouw eigen risico? Neem dan contact​ met ons op. Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

​​​​​

Door Dijon

Mailkoning

Over Dijon