Klantenservice
Heb je hulp nodig bij het afsluiten van je verzekering?
Chat met ons
Winterbanden Duitsland

Winterbanden in Duitsland verplicht

01 feb 2019

​Of je nou Duitsland kiest om te skiën, langlaufen óf om te tanken of je boodschappen te doen: in Duitsland zijn winterbanden verplicht. En dat niet alleen. Per 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor de winterbanden in Duitsland. Scherpere vereisten dus. In dit artikel alles over winterbanden in Duitsland én over de nieuwe wetgeving.​

Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther
​​

Nieuwe eisen winterbanden Duitsland

Veilig en boetevrij door Duitsland rijden? De regels voor winterbanden in Duitsland zijn aangescherpt. Winterbanden met alleen een M+S-logo (de M staat voor modder en de S staat voor sneeuw) zijn niet langer voldoende. Winterbanden in Duitsland moeten met ingang van 1 januari 2018 ook beschikken over het Alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlokje).

Overgangstermijn tot in 2024

Er geldt een overgangstermijn. Rijd je door Duitsland op winterbanden zonder Alpine-symbool? Dat mag tot 30 september 2024 met als vereiste dat de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Ga je nieuwe winterbanden kopen? Controleer de productiedatum als je met de winterbanden door Duitsland wilt rijden.

Welke winterbanden zijn in Duitsland verplicht?

In Duitsland mag je bij winterse omstandigheden op deze vier soorten autobanden rijden:

 • Winterbanden met sneeuwvloksymbool (Alpine-symbool)
 • M + S-winterbanden gekocht voor 1 januari 2018. Heb je M+S-banden na deze datum gekocht en zijn ze niet voorzien van het sneeuwvloksymbool? Dan voldoen ze niet meer aan de wetgeving
 • Allseasonbanden met het Alpine-symbool (sneeuwvloksymbool)
 • Allseasonbanden met M+S-logo geproduceerd voor 1 januari 2018. Heb je allseasonbanden zonder sneeuwvloksymbool die zijn geproduceerd na 1 januari 2018? Deze banden voldoen niet aan de Duitse vereisten

Allseasonbanden

Op welk moment je ook door Duitsland rijdt, op allseasonbanden met sneeuwvloksymbool voldoe je ongeacht de weersomstandigheden aan de Duitse verplichting voor winterbanden. Allseasonbanden zijn feitelijk een compromis tussen zomerbanden en winterbanden. Met deze banden zijn de weervoorspelling checken en banden wisselen niet nodig. Handig als je regelmatig door de Duitsland rijdt.

Wanner zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: is het weer winters, dan zijn winterbanden in Duitsland verplicht. Dus ook als het weer in de lente winters is. De Duitse wet verstaat onder winterse omstandigheden:

 • Sneeuw
 • IJzel
 • Gladheid
 • Sneeuwmodder
 • Gladheid door ijs- en rijpvorming

De verplichting voor winterbanden in Duitsland geldt dus niet tijdens een vaste periode of bepaalde maanden. Wanneer je onder winterse omstandigheden door Duitsland rijdt, zijn winterbanden verplicht.

Boete bij geen winterbanden

Rijd je op je zomerbanden over de besneeuwde Duitse Autobahn, dan riskeer je een boete van € 60. Je voldoet dan namelijk niet aan de verplichting voor het rijden op winterbanden bij winterse omstandigheden. Bij verkeershinder en gevaar is die boete hoger. Houd je het verkeer op of veroorzaak je een file doordat je in plaats van winterbanden op zomerbanden rijdt, dan ontvang je een boete van € 80. Hier bovenop krijg je een strafpunt in het rijbewijsregister in Flensburg. Bij 18 strafpunten kan je rijbevoegdheid in Duitsland worden ingetrokken.

Waarom winterbanden

Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling en hebben een dieper profiel. Waar zomerbanden hard worden bij lagere temperaturen, blijven winterbanden door de zachtere rubbersamenstelling soepel en elastisch. Hierdoor geven de winterbanden meer grip. Door het diepere profiel van winterbanden kunnen de banden meer water afvoeren. Tel deze twee eigenschappen bij elkaar op en je hebt een veel betere grip op de weg. Wel zo veilig.

Bandenprofiel

Ook aan het profiel van de winterbanden zijn in Duitsland eisen verbonden. Kies voor een minimale profieldiepte van 4 millimeter. Een winterband met een profieldiepte van minder dan vier millimeter verliest namelijk zijn eigenschappen. Gevolg: minder grip. En juist die extra grip bij een glad wegdek is het doel van de winterbanden.

Winteruitrusting

Onderweg in Duitsland is bij winters weer een winteruitrusting verplicht. Tot de winteruitrusting horen, naast winterbanden, ook:

 • Sneeuwkettingen, in Duitse bergen bij hevig winterweer
 • Antivries ruitenvloeistof
 • Ruitenwissers
 • Koelvloeistof
 • Schone autoruiten

Rijd je door Duitsland zonder volledige winteruitrusting, dan kan het zijn dat je een boete krijgt. Goed zicht is in Duitsland erg belangrijk. Let daarom goed op dat je autoruiten goed schoon en ijs- en sneeuwvrij zijn, je ruitenwissers goed werken en dat je ruitenvloeistof antivries bevat.

Sneeuwketting in bergen verplicht

Rijd je door Duits berggebied, neem dan ook sneeuwkettingen mee. Die zijn in de bergen namelijk verplicht op de plekken waar dat met een verkeersbord staat aangegeven. Met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden.

Milieuvignet

Naast een winteruitrusting is er nog een verplichting. Steeds meer gebieden in Duitsland worden namelijk zogeheten Umweltzones. De zones staan voor een betere luchtkwaliteit. Hierdoor is het niet meer vanzelfsprekend dat je met je auto kriskras door Duitsland mag rijden. Je mag een Umweltzone alleen inrijden als je voertuig een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie van de Umweltzone. Controleer daarom eerst welk milieuvignet jij voor je auto nodig hebt als je naar je bestemming in Duitsland rijdt. De Duitse snelwegen zijn overigens geen onderdeel van de Umweltzone.

Maximumsnelheid Duitsland

In Duitsland gelden andere verkeersregels rondom de maximumsnelheid dan in Nederland. Onze Oosterburen kennen voor de meeste autosnelwegen een adviessnelheid van 130 kilometer per uur. Rijd je harder, dan zijn er geen strafmaatregelen zoals een bekeuring. Houd er wel rekening mee dat je bij ongevallen gemakkelijker verantwoordelijk kan worden gehouden. Let op: langs sommige snelwegen geldt wel een maximale snelheid. De verkeersborden met de maximale snelheden langs de Duitse Autobahn herken je snel: ze zien er hetzelfde uit als in Nederland.

Winterbanden en snelheid

Hoe hard je met winterbanden kunt rijden, hangt van de snelheidscodering af. De meest voorkomende snelheidscoderingen voor winterbanden zijn P (150 km/u), Q (160 km/u), R (170 km/u), S (180 km/u),T (190 km/u), H (210 km/u) en V (240 km/u).

Winterbanden kopen in Duitsland

Brandstof is in Duitsland veelal goedkoper dan in Nederland. Dit geldt ook voor winterbanden. Het kan daarom interessant zijn om je winterbanden in Duitsland te kopen. Het verschil op een set banden is al snel € 80.

Veiligheid en autoverzekering

Met de voorzorgsmaatregelen zoals winterbanden en sneeuwkettingen ga je veilig de weg op. Gaat er onderweg toch iets mis, dan is het fijn dat je een beroep kunt doen je autoverzekering​. Controleer daarom voordat je naar Duitsland gaat of je autoverzekering voldoet aan jouw wensen en nog past bij je situatie.

Veroorzaak je onder winterse omstandigheden een ongeluk op zomerbanden in Duitsland en word je aansprakelijk gesteld? Dan riskeer je een boete en wordt de schade verhaald op jouw autoverzekering. Ondanks dat je mogelijk een schadevergoeding ontvangt, heeft de schade wel invloed op je schadevrije jaren en je no-claim korting.

Winterbanden in Nederland

In Nederland zijn winterbanden​ niet verplicht. Wel wordt aangeraden zomerbanden te wisselen naar winterbanden zodra de temperatuur lager is dan zeven graden Celsius. Winterbanden bieden bij een temperatuur lager dan zeven graden meer grip en een betere wegligging. Houd dan als kapstok het ingaan van de zomertijd en wintertijd aan als bandenwisselmoment.


Door Esther

Medewerker blije klanten

Over Esther