Je bril beschermt je tegen UV-straling
Het Oogfonds adviseert om je ogen te beschermen tegen ultraviolette straling (UV-straling). UV-straling kan namelijk blijvende schade aan je ogen veroorzaken. Volgens de World Health Organisation (WHO) wordt 20% van alle staar veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Daarnaast kan het huidkanker bij de huid rond je ogen veroorzaken. Goede reden om als het even kan een zonnebril op te zetten wanneer het lekker weer is. Nu wordt je natuurlijk niet direct ziek wanneer je een keer zonder zonnebril in de zon loopt. De gevolgen zijn vooral op lange termijn. Maar toch.
Je bril voorkomt verkeersongelukken
Ik rij veilig of ik rij niet. Daarom geen alcohol, geen WhatsApp maar wel een zonnebril op achter het stuur. Omdat het tof staat maar vooral tegen de zon. Uit onderzoek van brillenboer Pearl en Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 9 op 10 Nederlanders last hebben van laagstaande zon in het verkeer. 1 op de 5 bestuurders is hierdoor wel eens in een gevaarlijke verkeerssituatie terechtgekomen. Een zonnebril helpt hiertegen. En als we dan toch met cijfers aan het strooien zijn: 1 op de 3 autobestuurders heeft niet standaard een zonnebril in de auto liggen.
Hoe spot je een goede zonnebril
Wat een zonnebril een goede zonnebril maakt is niet het merk, de vorm of de kleur van het glas. Het is leuk dat je bril je laat denken dat je cool als Ray bent, maar hij moet in de eerste plaats je ogen beschermen. Een goede zonnebril:
- beschermt je ogen volledig tegen uv-straling (100% UV of UV400)
heeft een goed passend montuur:
- het UV-licht mag je ogen niet via de boven-, onder- of zijkant bereiken
heeft een CE-markering. In de zomer is een zonnebril met CE 3-marketing het beste
- heeft optisch zuivere glazen en zijn gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat